Nasa houdt alleen nog contact met Rusland voor internationaal ruimtestation

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa heeft alle contacten met Rusland opgeschort, met uitzondering van de samenwerking rond het internationale ruimtestation ISS. Dat blijkt uit een interne memo die woensdag bij de informatiesite The Verge terecht kwam.

mceulemans

Volgens de memo heeft de Nasa een einde gemaakt aan de reizen van haar personeel naar Rusland. Ook de ontvangst van Russen in Nasa-gebouwen is bevroren, net als contacten via email, tele- en videoconferenties.

"Contact opgeschort"

"Door de schending van de soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne door Rusland, heeft de Amerikaanse regering tot nader order beslist dat elk contact tussen de Nasa en vertegenwoordigers van de Russische regering moet worden opgeschort, behalve voor expliciet gedefinieerde uitzonderingen", luidt de tekst. De maatregelen gelden niet voor de "operationele activiteiten rond het internationaal ruimtestation" of voor multilaterale ontmoetingen buiten Rusland waar ook Russen zouden kunnen aan deelnemen.

Het Russische ruimtevaartagentschap Roscomos rekent de Nasa 70,7 miljoen dollar aan per zitje in de Sojoez, die wordt gebruikt om naar het ISS te vliegen. In de kostprijs is ook een opleiding in Sterrenstad, nabij Moskou, meegerekend. De NAVO noemde de aanwezigheid van Russische militairen aan de Oekraïense grens "bijzonder onrustwekkend".

Belga, archieffoto

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER