Rolstoelgebruikers verkennen bossen en heide met Joëlette

Rolstoelgebruikers van Huize Walden maken dezer dagen volop kennis met de Joëlette. Het is een origineel rijwiel van Franse makelij, dat mensen met een fysieke beperking in staat stelt toch zelf de sfeer van het joggen in de bossen te ervaren.

Jan Vorsselmans

Een Joëlette is een rijwiel dat doet denken aan een riksja waaronder een wiel is aangebracht. De gehandicapte neemt plaats op een zitje en wordt voortgetrokken en geduwd door twee begeleiders: één vooraan en één achteraan.

Eén van de begeleiders is Leo Leysen uit Lichtaart. Hij licht toe: "In Kasterlee, Herentals en Lille loopt al zo'n project. Op verzoek van Huize Walden in Westmalle willen we dit initiatief nu ook kenbaar maken in de Voor- en Noorderkempen. Daarom stellen we twee Joëlettes gedurende enkele weken ter beschikking van dit woonzorgcentrum voor fysiek gehandicapten."

De Joëlette is van Franse makelij en werd voor het eerst in de Vogezen toegepast. "De constructeur, die het tuig noemde naar zijn zoon Joël, besefte dat je met een rolstoel in de bergen of in bosrijke gebieden niet veel kunt aanvangen. Daarom ontwierp hij als alternatief de Joëlette. Dat is nu zowat acht jaar geleden. Het is een comfortabel tuig, met verstelbare zitje en voetensteun, plus een goede vering en een zacht kussen. 't Is alsof je als een koning rondtoert", vervolgt Leysen.

Na een korte toelichting door hemzelf en enkele vrienden-vrijwilligers trokken drie Joëlettes de bossen rond Huize Walden de trappistenabdij in. Bewoner Wouter Kloeck is zo blij als een vogel. "Ik kom overal, in de bossen en in het mulle zand", zegt hij. Het is via zijn vader Ronny, die Leo Leysen goed kent, dat het project in Huize Walden werd gelanceerd.

JAN VORSSELMANS
Foto W&F
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio