Zoë eerste Vlaamse in Londens Globe Theatre

Zoë Joy Roelant (23) uit Mechelen is als eerste Vlaamse actrice op het podium van het Londense Globe Theatre gekropen en dat nog wel in de huid van Macbeth. De jonge actrice studeert sinds kort in de wereldstad.

Van Haezendonck Sven

Een jaar geleden deed Zoë Joy Roelant auditie als actrice voor de East 15 Acting School in Londen. Ze werd geselecteerd en nu schittert ze in de wereldstad op het podium van het Globe Theatre, ook wel Shakespeare's Globe genoemd. "Voor mijn acteeropleiding speelde ik Macbeth in het gelijknamige stuk van William Shakespeare. We traden op in de Globe, een heel indrukwekkend theater dat 360 graden rond is en waar 2000 bezoekers binnen kunnen. Het was echt een geweldige ervaring die ik iedere acteur aanraad", vertelt Roelant.

Om zich voor te bereiden op het imposante theater kregen de jonge actrice en haar klasgenoten een intensieve training. "Omdat het zo'n groot theater is, moesten we beroep doen op al onze energie. Daarom deden we veel fysieke trainingen en articulatieoefeningen. We kregen ook les in podiumgevechten en beweging."

In oud Engels

Maar Roelant stond nog voor een andere uitdaging: het oude Engels waarin het stuk geschreven is onder de knie krijgen. "Op zich heb ik nooit veel last gehad met de taalbarrière, maar Macbeth dateert uit het Elizabethaanse tijdperk en dat is een heel ander taalgebruik. We hebben de tekst zo vaak geoefend dat ik na een tijd alles wel begreep", weet ze.

Zenuwachtig was de Mechelse niet voor haar grote optreden. Acteren is dan ook niet nieuw voor haar. "Ik stond al eerder voor een publiek, maar nog nooit zo'n groot. Op het moment dat je op het podium komt, moet je aan zo veel dingen denken dat de zenuwen vanzelf verdwijnen."

Ook haar ambities voor de toekomst liggen hoog. Roelant studeerde eerder journalistiek in Mechelen en wil die studie niet links laten liggen. "Ik wil zeker blijven acteren, maar ik zie mezelf niet één ding doen. Ik wil doen wat ik graag doe en dat is verhalen vertellen. Dat kan als actrice, maar ook als schrijfster of journaliste. Mijn grote droom is ooit meespelen in een historische film of televisiereeks zoals The Tudors."

LeGo

Foto Patrick Hattori

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio