Militair domein wordt natuurgebied

Potentiële kopers zijn gewaarschuwd: het voormalig NAVOvliegveld in Oostmalle moet 'groen' blijven. De procedures om dat uitgestrekte militair domein in te richten als natuurgebied zijn aan de gang. Het gemeentebestuur van Malle gaat weldra met alle betrokken partijen in gesprek.

jatimmermans

Het Ministerie van Defensie besliste twee jaar geleden al om het vliegveld te verkopen. Het terrein is ongeveer 225 hectare groot en strekt zich uit tussen de kernen van Oostmalle, Wechelderzande en Zoersel.

Bijkomende troef: deze 'groene long' zit geprangd tussen belangrijke boscomplexen. Door de rijkdom aan fauna en flora willen de gemeentebesturen van Malle, Zoersel en Lille dat het domein groen blijft. Om die redenen nam de Vlaamse regering de opdracht op zich om de herbestemming van het terrein in gang te zetten, met name om deze oorspronkelijke militaire zone om te vormen tot natuurgebied. Wat het de facto al is, maar de officialisering ontbreekt nog.

Milieueffectenrapport

Het Malse gemeenteraadslid Yannick Van den Broeck (N-VA) vroeg via Vlaams volksvertegenwoordiger Matthias Diependaele (N-VA) de stand van zaken in het dossier op bij ministers Philippe Muyters (N-VA) en Joke Schauvliege (CD&V). Zo vernam hij dat de procedures om het domein in te richten als natuurgebied aan de gang zijn. Bedoeling is een gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) 'Militair gebied Oostmalle' op te maken. "De opdracht werd zopas gegund en over negen maanden, eind december, kan die afgerond zijn. De finalisering ervan wordt in de loop van 2015 verwacht."

Lees het volledige verhaal dinsdag in Gazet van Antwerpen - Editie Noord

JAN VORSSELMANS

Foto LUMA

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio