1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Chinese president ontvangen door Herman Van Rompuy

De Chinese president Xi Jinping is maandag omstreeks 9 uur aangekomen op de zetel van de Europese Raad. Hij werd er opgewacht door voorzitter Herman Van Rompuy. Het gaat om het allereerste bezoek ooit van een Chinese president aan de Europese instellingen.

ikerremans

Xi Jinping is sinds zondag in België. Maandagvoormiddag stond het Europese luik van zijn bezoek op het programma. Na een gesprek met Van Rompuy, zat Xi ook samen met Martin Schulz, de voorzitter van het Europees Parlement, en met José Manuel Barroso, de voorzitter van de Commissie. Daarna kreeg de president een lunch aangeboden in het gezelschap van Van Rompuy en Barroso. Een persmoment staat - op vraag van de Chinese delegatie - niet op de agenda.

De EU en China zijn twee economische machtsblokken die niet altijd in een even goede verstandhouding samenwerken. Zo opende Europees commissaris voor Handel Karel De Gucht een onderzoek naar de dumping van Chinese zonnepanelen, waarop Peking terugsloeg met een onderzoek naar de import van Franse wijn. De zaak van de zonnepanelen werd vorige zomer afgesloten na een "vriendschappelijk akkoord" tussen de EU en China.

Vorige week raakte bekend dat De Gucht zijn antidumpingonderzoek stopzet naar geïmporteerde Chinese onderdelen voor telecommunicatieapparatuur, net op tijd voor het bezoek van Xi Jinping dus. Zijn antisubsidieonderzoek zet De Gucht wel verder. De Chinese president zal het met Van Rompuy en Barroso wellicht ook hebben over het investeringsverdrag dat hij met de EU wil ondertekenen en dat de bilaterale handelsrelaties moet versterken.

Na de lunch met de EU-leiders trekt Xi Jinping maandagmiddag naar het Egmontpaleis voor een onderhoud met premier Elio Di Rupo. Dinsdag, na een bezoek aan de Volvo-fabriek in Gent en aan Brugge, vertrekken Xi en zijn echtgenote Peng Liyuan opnieuw uit België.

Zondag ging de Chinese president ook al de panda's bezoeken in dierenpark Pairi Daiza.

Belga Foto's Belga

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER