OCMW's ten strijde tegen strengere alimentatiewet

Na de ordes van advocaten trekken nu ook de OCMW's van Vlaanderen, Wallonië en Brussel van leer tegen de strengere regels voor wie het onderhoudsgeld voor zijn of haar kinderen niet betaalt. Dat schrijft Het Nieuwsblad op Zondag.

ikerremans

Eerder deze week raakte bekend dat een ex-partner die de alimentatie of het onderhoudsgeld voor zijn of haar kinderen niet betaalt vanaf deze zomer harder zou aangepakt worden. Zo zullen rechters het rijbewijs van een wanbetaler mogen intrekken.

'Onaanvaardbaar'

De OCMW's van Vlaanderen, Wallonië en Brussel stuurden een brief naar alle parlementairen met de vraag om het wetsontwerp tegen te houden dat deze week in de Kamer finaal gestemd wordt. "De strengere regels zullen ertoe leiden dat de lokale OCMW's nog meer mensen over de vloer krijgen", zegt Rudy Coddens, voorzitter van de Vlaamse vereniging van OCMW-besturen.

De strengere regels maken het mogelijk dat de Dienst voor Alimentatievorderingen het volledige inkomen in beslag neemt. Tot nu toe werd het leefloon als grens genomen, waardoor mensen toch een minimaal inkomen overhielden.

De OCMW's vrezen dat ze liefst twaalf miljoen euro extra budget nodig zullen hebben. "En dat geld zal zo goed als volledig door de lokale besturen opgehoest moeten worden. Dat is onaanvaardbaar, zeker omdat het de zoveelste keer is dat het federale niveau maatregelen neemt met zware financiële gevolgen voor de lokale gemeentebesturen en OCMW's."

Belga Archieffoto

MEER OVER OCMW