Jongeren controleren verbod op alcoholverkoop

De stad Mechelen zet jongeren in om te controleren of winkeliers het verbod wel naleven om geen alcohol te verkopen aan minderjarigen. De actie past in een wetenschappelijk onderzoek op Vlaams niveau om na te gaan of er extra maatregelen nodig zijn.

jatimmermans

Kleine en grote supermarkten, detailhandels, maar ook uitbaters van tankstations en nachtwinkels hebben van de stad een schrijven gekregen met daarin de wetgeving. Het is verboden om alcohol te verkopen aan wie jonger is dan 16 jaar. "Wij geven meer informatie over de actie en de handelaars krijgen ook een zelfklever om in de winkelruimte aan te brengen", legt schepen van Preventie Walter Schroons (CD&V) uit.

In een tweede fase zullen jongeren van 15 en 16 jaar onder begeleiding van de dienst preventie en veiligheid enkele handelaars bezoeken. Van april tot drie juli houden ze drie steekproeven om na te gaan of het verbod correct wordt opgevolgd. "Wij willen zeker geen heksenjacht houden", verzekert Walter Schroons.

Na afloop van de steekproeven ontvangen de handelaars opnieuw een brief. Daarin zullen ze de algemene bevindingen van het onderzoek kunnen lezen. "De anonimiteit en de privacy van de bezochte winkels wordt gewaarborgd. De resultaten van deze actie willen wij enkel gebruiken om te checken of er meer nood is aan informatie over de wetgeving", zegt Schroons nog. De actie loopt in samenwerking met de Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen (VAD).

SVH

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners