1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Ligt Vesalius begraven onder Griekse parking?

Ligt het graf van Andreas Vesalius onder een stoffige parking op het Griekse eilandje Zakynthos? Een team van Belgische archeologen, historici en kunstenaars onder leiding van de Limburgse consul Theo Dirix is daar zo goed als zeker van.

fvranckx

Andreas Vesalius, alias Andries Van Wesel. Arts en een van de grondleggers van de anatomie. Dit jaar is het 500 jaar geleden dat Vesalius geboren werd, maar weet u ook waar weet u ook waar de goede man begraven ligt?

De Gentse medische kunstenares Pascale Pollier stelde zich vijf jaar geleden exact dezelfde vraag. “Om de medische kunst meer bekendheid te geven, wilden we een gezichtsreconstructie maken van een bekend figuur. En wie is daar beter voor geschikt dan Andreas Vesalius? Tot ik mij de vraag stelde waar zijn graf ligt. Niet in Brussel of Leuven, bleek al snel, maar op het Griekse eiland Zakynthos."

“Vroeger werd aangenomen dat Vesalius na een bezoek aan Jeruzalem in 1564 schipbreuk had geleden, op Zakynthos beland was en daar van ontbering was omgekomen", zegt de Belgische consul in Athene, de Heusdenaar Theo Dirix.

"Jarenlang stond in Kalogerata ook een grafsteen, maar dat romantische verhaal van het eenzame slachtoffer klopt niet. Zakynthos was in 1564 eigendom van Venetië en stond perfect onder controle van het Venetiaanse leger. En bovendien: waar is de rest van de bemanning van dat schip dan gebleven?”

“Dankzij recent ontdekte ooggetuigenverslagen weten we nu dat hij wellicht aan scheurbuik gestorven is op 15 oktober 1564, en begraven ligt in de Santa Maria delle Grazie. Een kerkje dat in het centrum van Zakynthos stond. Helaas is het hele stadscentrum verwoest door een aardbeving in 1953. De stad is erna helemaal heropgebouwd, waardoor de kerk verdween onder een nieuw stedelijk netwerk.”

Onderzoekers uit Kreta proberen nu met een geografische analyse van de omgeving te achterhalen waar die kerk moet hebben gestaan. Wellicht lag ze deels onder een huidig appartemensgebouw, deels onder een gebetonneerd kruispunt en een onverharde parking.

“Op de plekken waar het kan willen we in een tweede fase met een georadar en elektromagnetische golven aan de slag gaan. Met dat soort archeologie maken we niks kapot, tot we weten dat we juist zitten. Pas als we helemaal zeker zijn, zullen we een aanvraag doen om een noodopgraving uit te voeren”, besluit Dirix.

Lees het volledige verhaal vandaag in uw krant.

TvD

Vastgoed

Jobs in de regio