"Nations League moet nieuwe mijlpaal in Europese voetbal worden"

De Europese Voetbalbond UEFA buigt zich momenteel over de mogelijke invoering van de gloednieuwe competitie 'Nations League', die na het WK 2018 van start zou moeten gaan. Steven Martens is een van de architecten van de nieuwe competitie. "De invoering van de Nations League moet een nieuwe mijlpaal in het Europese voetbal worden. Het zou het interlandvoetbal ingrijpend veranderen", vertelde de secretaris-generaal van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) woensdag.

tmas

De UEFA ontvouwt de plannen voor de Nations League pas donderdag tijdens de bijeenkomst van het Uitvoerend Comité in Astana. Martens licht een dag eerder echter al de plannen toe. "Naast de EK- en WK-kwalificatiegroepen waarbij de kleine landen ook tegen grote voetbalnaties uitkomen - maar op papier geen schijn van kans maken - is er met de Nations League een valabel alternatief", aldus Martens.

"Concreet zullen beide competities in een periode van twee jaar gespeeld worden. Eerst de Nations League waarin de grote landen tegen elkaar uitkomen (wat meer topaffiches zal opleveren) en de kleine landen uitsluitend tegen tegenstanders van hun niveau spelen en dus uitzicht hebben op promotie naar een hogere divisie. Daarop volgt dan het EK of WK-kwalificatietoernooi volgens het huidige principe 'all play all'. Het probleem dat sommige landen ondervinden bij het zoeken naar een geschikte tegenstander voor vriendschappelijke wedstrijden is daarmee van de baan, want die worden van dan af gewoonweg afgeschaft. De Nations league zal gespeeld worden in de jaren zonder WK of EK en zal ook als een gezamenlijk TV-format verkocht worden."

Belga, Foto Belga

Meer sportnieuws