600.000 beeldjes voor ieder slachtoffer van WOI (video)

Voor elk van de 600.000 slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog in ons land, wil kunstenaar Koen Vanmechelen een beeldje in klei laten maken door iedereen die wil meewerken aan het project. In Sint-Truiden werd hiervoor woensdag zelfs een speciale pop-up store geopend, waar toeristen en andere bezoekers een beeldje in de vorm van een persoon in foetushouding kunnen boetseren. Tegen 2018 wil de kunstenaar zijn 600.000 beeldjes tentoonstellen in het domein Palingbeek in Ieper.

tmas

ComingWorldRememberMe, afgekort als CWXRM, is de naam van het project dat kunstenaar Koen Vanmechelen in gedachten heeft. De bedoeling is om 600.000 beeldjes uit klei te maken, die elk 1 slachtoffer in ons land van de Eerste Wereldoorlog vertegenwoordigen. Elk beeldje krijgt ook een "dogtag", het identificatieplaatje voor soldaten, met daarop de naam van wie het beeld heeft gemaakt en de naam van een van de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. In het voorjaar van 2018 zullen alle beelden een plekje krijgen in het Palingbeekdomein in Ieper.

Omdat de kunstenaar ereburger is van Sint-Truiden, wil het stadsbestuur een handje helpen bij de realisatie van het project. Daarom werd er in de Luikerstraat een pop-up store opgericht, waar bezoekers een beeldje kunnen boetseren.

Aan het project is ook een stukje liefdadigheid verbonden. Van de 5 euro die aan elke deelnemer wordt gevraagd, wordt de helft geschonken aan de kinderprojecten van "The Combat Foundation" van Vanmechelen, die het leed van kinderen in oorlogssituaties helpt verzachten.

Belga, Foto LD

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio