Minister heeft nog niets gehoord van Europa over havenarbeid

Minister van Werk Monica De Coninck heeft van de Europese Commissie tot nu toe enkel vragen ter verduidelijking gekregen in het dossier van de havenarbeid. Maar dat Europa vragen gaat stellen na een klacht van Fernand Huts, de baas van Katoen Natie, daarover kan de minister nog niets zeggen. "Ik zal reageren als ik een uitnodiging of brief krijg over de inhoudelijke discussie."

drombouts

Dat zei De Coninck bij de ondertekening door de sociale partners van een eerste akkoord over de actualisering van de havenarbeid. Dat wordt nu geregeld via de 40-jaar oude wet-Major. De Tijd schrijft woensdag dat Europa ons land vrijdag hieromtrent formeel in gebreke zal stellen.

Vandaag zijn er engagementen om duidelijkheid in te schrijven, zei de minister. Steen des aanstoots is het feit dat Huts voor zijn Antwerpse logistieke vestiging Logisport na een klacht van de havenbonden door de sociale inspectie werd verplicht havenarbeiders in dienst te nemen in plaats van bedienden. Huts hekelt een ongelijke behandeling, omdat bpost voor een gelijkaardige activiteit wel met bedienden mag werken.

De Coninck zei dat ze niet verantwoordelijk gesteld kan worden voor het beleid van de voorbije 20 jaar. Als semi-overheidsbedrijf valt bpost niet onder de verplichtingen van de wet-Major, klonk het. Meer algemeen zei de minister dat men zich in de toekomst, na de vastlegging van de nieuwe regels, aan de principes moet houden en dus uitzonderingen moet vermijden.

Foto Photo News: Monica De Coninck

MEER OVER Haven Antwerpen