Een op de acht wagens rijdt met slechte banden in België

Een op de acht wagens in België rijdt met ten minste één band die de eigen veiligheid en die van andere weggebruikers in gevaar brengt. Dat blijkt woensdag uit een onderzoek van Pneuband, de Commissie van bandenfabrikanten van Federauto, bij duizend willekeurig gekozen personenwagens over heel België. In vergelijking met eenzelfde studie enkele jaren geleden is er lichte vooruitgang merkbaar.

mceulemans

Opvallend is dat bij een gelijkaardig onderzoek in Nederland de helft minder wagens daar een gevaar vormen voor de verkeersveiligheid door onveilige banden, en dat terwijl de gemiddelde band er ouder is dan in België. De betere toestand van de wegen in Nederland is daar volgens Per De Vries, product marketing manager bij Michelin Nederland, wellicht niet vreemd aan. Veel banden raken immers beschadigd door kuilen in de weg of een zware aanraking met een stoeprand of obstakel.

320.000 voertuigen

Toch blijken ook meer Belgen dan Nederlanders te rijden met banden waarvan de profieldiepte kleiner is dan wettelijk vereist. Uit het onderzoek blijkt dat 6 procent van de wagens in België, of zowat 320.000 voertuigen, banden heeft waarvan de profieldiepte kleiner is dan 1,6 millimeter, waardoor ze in overtreding zijn met de wet.

Een andere conclusie is dat bij wagens met winterbanden er zes keer minder vaststellingen waren van onveilige banden dan bij wagens met zomerbanden. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat mensen die met winterbanden rijden sowieso al meer aandacht hebben voor hun banden, maar ook dat er halfjaarlijks een nazicht gebeurt van hun banden wanneer die gewisseld worden.

Belga, archieffoto