De krant als oorlogswapen

De krant als oorlogswapen

De krant als oorlogswapen

Print
Bij het begin van de Eerste Wereldoorlog kwamen de Belgische kranten onder zware druk te staan. Al snel hadden de Duitsers België ingenomen en samen met het schenden van de Belgische neutraliteit, werd ook de pers aan banden gelegd. In augustus 1914 besloot een aantal kranten te stoppen. Anderen probeerden ondanks de bezetting toch nog een eigen koers te varen.

Het beleg van Antwerpen eindigde op 8 oktober 1914. Op het moment dat de Duitse soldaten de stad introkken, was het ook afgelopen met de vooroorlogse pers. In minder dan drie maanden tijd zouden maar liefst meer dan negentig Belgische kranten uit de kiosken verdwijnen.

Niet in het gareel

De Duitse bezetter legde de Belgische pers vrijwel meteen een groot aantal beperkingen op. Deze censuur was voor veel redacties de reden om er per direct mee te stoppen. Een deel van de vooroorlogse pers besloot om toch te blijven verschijnen.

In Antwerpen waren dat Het Handelsblad van Antwerpen en de Gazet van Antwerpen. Maar in juni 1915 stopten ook deze kranten hun publicaties. Alleen in Gent deden Het Volk en Vooruit verder.

Het was onmogelijk om een neutrale krant te maken. De Duitse censuur werd steeds strenger en er werden vrijwel dagelijks nieuwe richtlijnen door de bezetter uitgevaardigd. Met het verdwijnen van deze kranten bleef er van de vooroorlogse pers in ons land vrijwel niets meer over.

PVDP
Foto links: De Belgische Standaard is de enige krant die in het vrije België wordt uitgegeven
Foto rechts: Een man laat vlak voor de Eerste Wereldoorlog zijn schoenen op de De Keyserlei.

  • Deze week vertelt uw krant haar eigen geschiedenis en die van de andere dagbladen tijdens de Eerste Wereldoorlog
  • Lees de dagelijkse uitneembare bijlage 'Onze Groote Oorlog' in Gazet van Antwerpen van 22 tot 28 maart.


Beleef hier het verhaal uit uw gemeente.

In uw gemeente staat misschien een fort of is een straatnaam opgedragen aan een illustere gesneuvelde. Maar hoe hard is er gevochten rond dat fort, en hoe kwam de man van die straat precies aan zijn eind? Gazet van Antwerpen maakt met een artikelenreeks op gva.be de Groote Oorlog in de hele regio tastbaar. Je vindt de oorlogsverhalen via een overzichtelijke kaart op www.gva.be.

Nu in het nieuws