Pairi Daiza: "Onze zaak tegen Zoo is zeer belastend"

Print
Pairi Daiza zegt dinsdag in een mededeling dat het dossier dat hun advocaten hebben opgesteld rond de zoo van Antwerpen en Planckendael "bijzonder belastend" is. De topman van het park in Henegouwen, Eric Domb, eist dat de Vlaamse overheid haar subsidies aan de Zoo in Antwerpen en dierenpark Planckendael in Mechelen stopzet. Hij heeft daarvoor een mandaat gegeven aan een advocatenkantoor. Hij dreigt ook met een klacht bij de Europese Commissie "wegens schending van de concurrentieregels".

Domb zei een en ander aan De Tijd en L'Echo. In een persbericht dinsdag herhaalt hij dat de 97 miljoen euro die beide parken kregen van Vlaanderen "illegaal" zijn en zorgen voor oneerlijke concurrentie tussen hen en Pairi Daiza, dat maar 10 miljoen kreeg van het Waals Gewest.

"Maatschappelijke functie"

Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois (N-VA) wees dinsdag in een reactie op het fundamenteel verschil tussen de vzw KMDA (Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen), die de Zoo en Planckendael uitbaat, en Pairi Daiza. "Die vzw heeft, zoals de naam het al zegt, geen winstgevend doel. Pairi Daiza vermeldt niet dat de Zoo in Antwerpen een maatschappelijke functie heeft, aan onderzoek en natuurbehoud doet en niet winstgevend is." Pairi Daiza is daarentegen een beursgenoteerde vennootschap en moet dus wel winst maken, stelde Bourgeois.

De zoo van Antwerpen en Planckendael zijn officieel een vzw. In de realiteit oefenen ze echter precies dezelfde activiteiten uit als toen ze nog het statuut van privé-­ en commerciële onderneming hadden tot in 1985, pareert Domb. Volgens hem was de transformatie in een vzw "enkel bedoeld om het commerciële karakter van zijn activiteiten te verbergen om zo te kunnen genieten van massale subsidies en een faillissement te vermijden".

"Concurrent"

"Onder de dekmantel van een vzw oefenen de zoo van Antwerpen en Planckendael wel degelijk een commerciële activiteit uit en beschouwen ze Pairi Daiza dan ook openlijk als concurrent. Naast deze 97 miljoen komen nog de tientallen miljoenen even betwistbare subsidies die de zoo van Antwerpen ontving voor de renovatie van de Elizabethzaal waarin de zoo commerciële evenementen zal organiseren", zegt Domb.

Belga
Foto Belga (directeur Eric Nomb)

Bekijk de reportage van ATV:

Lees ook:

Nu in het nieuws