MS Petra 2014: Dé kop is eraf!

Print

MS Petra 2014: Dé kop is eraf!

Negen Vlamingen met MS vertrokken vrijdag op missie naar Jordanië. De uitdaging: hun eigen grenzen verleggen, hun lotgenoten een hart onder de riem steken en de buitenwereld uit z'n onwetendheid halen over de aandoening. Uw reporter volgt hen op de voet.

Na een dag acclimatiseren in Aqaba, gooiden de deelnemers van expeditie MS Petra 2014 er zaterdag meteen de beuk in. Er werd koers gezet richting Wadi Rum om volledig op te gaan in de omgeving van een van 's werelds mooiste woestijnen. Zwoegend door het mulle zand heeft de groep de eerste hitte 'aanslag' goed verteerd. Gesteund door hun voorgangers van de Peru-expeditie 2012. Zij verrasten hun lotgenoten met persoonlijk neergeschreven aanmoedigingen recht uit het hart die ze stiekem hadden laten meesmokkelen.

Kim Engels: "Start was heavy"

De 32-jarige Kim Engels uit Dworp kwam, na het uitvallen van een van haar lotgenoten, pas in extremis de groep vervoegen. Sinds ze in 2001 de diagnose van MS kreeg, grijpt ze een uitdaging als deze graag aan om te genieten wanneer het kan.

"Helemaal kan ik het nog niet goed vatten. Een telefoontje en zes dagen later ben ik hier door de woestijn aan het stappen. Zonder training, met een groep mensen die ik nooit eerder zag. Maar dat maakt het net zo geweldig. Ik voelde me ook meteen opgenomen in de groep. Er is dat ene dat ons allemaal verbindt. Ik ben er zeker van dat het fantastisch wordt. Al was het bij de start toch even slikken. Die was toch wel heavy. Bij zware vermoeidheid heb ik bij momenten last van een slepende voet en dat is voor mij nu de vraag hoe dat de volgende dagen gaat lopen. Want in z'n totaliteit zijn we toch tien dagen op weg. Ik onderschat het zeker niet."

dr. M. B. D'Hooghe en dr. Jan De Meue: "Vermoeidheid goed in de gaten houden"

De deelnemers worden tijdens de tocht nauw opgevolgd door een medisch team. "Als we merken dat de vermoeidheid zich begint te manifesteren, raden we aan even op adem te komen op een van de kamelen. Tijdens de vorige expeditie hebben we nagegaan hoe de vermoeidheid evolueerde. Er zijn geen aanwijzingen dat de vermoeidheid meer toeslaat. Toch moeten we dit goed in de gaten houden. Een omdat we in tijd en afstand langer onderweg zijn, twee omdat de hitte heel wat mensen met MS sneller parten speelt en de vermoeidheid in de hand werkt. De krachten moeten worden gedoseerd", zegt neurologe dr. M.B. D'Hooghe. "Elk signaal, hoe klein ook, moet de nodige aandacht krijgen. Want de grenzen verleggen is oké, maar we moeten ervoor zorgen dat ze door de gedrevenheid en het enthousiasme niet worden overschreden. Want dan zou de onvoorspelbaarheid van MS zich wel eens kunnen wreken", zegt dr. Jan De Meue.

Bart ROGGEMAN
Foto's Jan De Meue

Nu in het nieuws