Pairi Daiza vs. Zoo: "Raar spelletje"

Vlaamse minister van Toerisme Geert Bourgeois (N-VA) gaat "voorzichtigheidshalve" juridisch advies inwinnen over de Vlaamse subsidies aan de Antwerpse Zoo en dierenpark Planckendael.

drombouts

Hij doet dat nu topman Eric Domb van het park Pairi Daiza in Henegouwen stelt dat het om oneerlijke concurrentie gaat. Bourgeois wijst erop dat de twee Vlaamse instellingen een maatschappelijke functie hebben, in tegenstelling tot het beursgenoteerde Pairi Daiza.

"Ik heb de indruk dat er een raar spelletje wordt gespeeld", reageerde Bourgeois dinsdag op Radio 1 op het initiatief van Domb. Die laatste schakelde een advocatenkantoor in om de Vlaamse subsidies stop te zetten. Hij dreigt ook met een klacht bij de Europese Commissie "wegens schending van de concurrentieregels".

Volgens Bourgeois steunen bijna alle EU-landen hun dierentuinen en zijn hem geen gevallen van illegale staatssteun bekend. "Er zijn nog geen precedenten en ik heb ook geen weet van een optreden van de Europese Commissie." Toch gaat Bourgeois "voorzichtigheidshalve" advies inwinnen.

Beurs

De minister wijst op een fundamenteel verschil tussen de vzw KMDA (Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen), die de Zoo en Planckendael uitbaat, en Pairi Daiza. "Die vzw heeft, zoals de naam het al zegt, geen winstgevend doel. Pairi Daiza vermeldt niet dat de Zoo in Antwerpen een maatschappelijke functie heeft, aan onderzoek en natuurbehoud doet en niet winstgevend is."

Pairi Daiza is daarentegen een beursgenoteerde vennootschap en moet dus wel winst maken, stelt Bourgeois. Hij legt uit dat in de ongeveer 97 miljoen euro die de Zoo en Planckendael volgens Domb kregen tussen 2002 en 2013 "één groot bedrag" meegeteld wordt voor de verbouwing van de Koningin Elisabethzaal in Antwerpen.

De minister zegt tot slot dat "er in Wallonië andere zaken zijn die vatbaar zijn voor kritiek, zoals de overheidssteun voor de luchthaven in Charleroi en bepaalde voetbalclubs, die privéondernemingen zijn en niets te maken hebben met een vzw".

Foto Photo News

MEER OVER Planckendael

Nu in het nieuws