Holocaust-overlevende Regine Beer overleden

Holocaust-overlevende Regine Beer overleden

Holocaust-overlevende Regine Beer overleden

Print
In Antwerpen is zondag Regine Beer overleden, een van de laatste overlevenden van de holocaust. Regine Beer werd geboren op 5 november 1920 in Amsterdam. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd ze gedeporteerd naar het uitroeiingskamp van Auschwitz-Birkenau. Zij overleefde en keerde in 1945 naar Antwerpen terug.

Als leerkrachte begon Regine Beer in de jaren zeventig haar levensverhaal te vertellen aan scholieren en in de daaropvolgende decennia gaf ze duizenden lezingen over de verschrikkingen van de holocaust, voor organisaties van allerlei ideologische en godsdienstige strekkingen.

Gelauwerd

Over haar deportatie en levensverhaal verscheen in 1992 het boek "KZ A 5148". Regine Beer werd ook meermaals gelauwerd. Ze ontving onder meer de Prijs van het Vrijzinnig Humanisme en de Prijs voor de Democratie. Zondag had ze een lifetime achievement award in ontvangst moeten nemen bij de progressieve vrouwenbeweging Zij-kant. Regine Beer is de moeder van VRT-journalist Stefan Blommaert.

Rouwregister

De stad Antwerpen heeft een rouwregister geopend voor Regine Beer. Vanaf dinsdagmiddag 12 uur en de komende dagen elke werkdag van 8 tot 17.30 uur kan wie dat wenst een boodschap achterlaten aan de inkombalie van het stadhuis.

Belga, archiefbeeld Photo News

Nu in het nieuws