Chiro Joho verbreekt Belgisch record tooghangen

Print

Chiro Joho verbreekt Belgisch record tooghangen

Essen -

In buurtcafé De Gaffel werd dit weekend het Belgisch kampioenschap Tooghangen verbroken.
Het vorig record stond op 50 uren. Chiro Joho uit Horendonk verbrak dat record vlotjes met nog twee extra uren erbovenop.

Vrijdagavond om 17u ging de recordpoging Tooghangen van start.
De Chiroleiders waren stellig van plan op het Belgisch record te verbreken en wisten die ambitie ook waar te maken. Zondagavond om 19u werd een nieuw record gevestigd met twee extra uren, zodat het record nu op 52 uren staat.

“Op sommige momenten was de uitdaging best wel zwaar”, zeggen de jongens. “De moeilijkste momenten waren vlak voor het ochtendgloren. Er waren dan weinig mensen in het café en de vermoeidheid begon toe te slaan. Wanneer de zon opkwam, ging het weer beter. Al die uren zijn we wakker gebleven, want dat was één van de voorwaarden voor het verbreken van dit record. Fysiek was het niet altijd even makkelijk. Af en toe hadden we last van krampen of een zere rug. Dan waren de vijf minuten pauze, waarin we onze benen konden strekken, een verademing.
Naar het einde toe hebben we ons gezicht in een bad met ijskoud water met extra ijsblokjes gedompeld zodat we weer alert werden.”

Controle

De jongens werden dag en nacht in de gaten gehouden en zijn geen enkel moment alleen geweest. “Dan kon ook niet”, zegt caféuitbaatster Mai. “Samen met enkele andere mensen hebben we elkaar afgewisseld en erop toegezien dat ze niets tekort kwamen.”

Om de tijd te doden speelden de Chiroleiders gezelschapsspelletjes. “We hebben een aantal nieuwe spelen ontdekt”, zegt Dries. “Maar ook de bezoekers kwamen ons verstrooiing brengen.”

Aan de het Belgisch record tooghangen was ook een wedstrijd gekoppeld. Bezoekers konden raden hoeveel de zeven jongens samen gedronken hadden. “Caféuitbaatster Mai heeft het allemaal goed bijgehouden. We kwamen aan 70,79 liter water en frisdrank. Om heel eerlijk te zijn, zitten daar ook negen pintjes bij. Die hebben we gedronken toen we halfweg waren. We vonden dat we dat toen wel hadden verdiend. Voor de rest hielden we het op water en frisdrank.”

Goede doelen

Met dit record hebben de jongens geld ingezameld voor twee projecten. Eén project loopt momenteel in Zambia, het andere project in Tanzania. “Beide projecten liggen in handen van mensen die afkomstig zijn uit Horendonk”, zegt Robin Groenen. “Tijdens de recordpoging kregen de bezoekers de kans om een vrije gift te doneren voor deze projecten.” Hoeveel het project in totaal heeft opgebracht is nog niet bekend. Maar dat het een aardige duit in het bakje heeft gebracht voor het goede doel, is wel zeker.

MaT
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio