Kardinaal Danneels: "Te vroeg voor nieuw concilie"

Kardinaal Danneels: Te vroeg voor nieuw concilie

Kardinaal Danneels: "Te vroeg voor nieuw concilie"

Print
Kardinaal Godfried Danneels, emeritus aartsbisschop van Mechelen-Brussel, vindt het te vroeg om een Derde Vaticaans Concilie te organiseren. Dat zei hij zaterdag tijdens een lezing in Den Haag, meldt RKK.nl zondag op zijn website.

"Het is alleen al logistiek niet te doen. Onze kerk telt 5.000 bisschoppen. Dat zijn er zo veel dat geen kerk ter wereld kan dienen als geschikte vergaderruimte. Moet je dan uitwijken naar een voetbalstadion? Welke gesprekstechniek vind je uit om samen tot een oordeel te komen? En dan het financiële aspect. Tweederde van de bisschoppen is te arm om een langdurig verblijf in Rome te betalen. Ik denk dat het te vroeg is voor een nieuw concilie."

In zijn lezing van drie kwartier benadrukte de kardinaal het grote historische belang van het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965) en de vruchten die de Kerk daar nu nog steeds van plukt. Hij trok parallellen met de huidige tijd. Ten tijde van het concilie ging het goed met de economie en was de sfeer optimistisch. Nu bevindt de economie zich in zwaar weer en zijn mensen somber.

Danneels: "Als je bij drie huizen aanbelt, vind je altijd iemand die depressief is. Er zo veel mensen wanhopig. In België is zelfs het aantal zelfdodingen het hoogste van Europa. Waarom zijn in deze moderne cultuur zo veel mensen triest? Dat is vanuit de huidige cultuur dé vraag. Het antwoord is dat de deugd van de hoop zo verloren is gegaan. Paulus vond van geloof, hoop en liefde de liefde het belangrijkste. Maar ik kies voor de hoop. Geloof kun je eventueel terugwinnen, bij de liefde is dat al lastiger, je zou kunnen spreken van een hartinfarct. Toch kun je daarvan herstellen en daarna weer een gezond leven leiden. Maar het verliezen van de hoop is als een hartstilstand. Zie daar maar eens uit te komen."

Belga, Foto Belga

Nu in het nieuws