Zoektocht naar vermist vliegtuig is gevecht tegen de tijd

Zoektocht naar vermist vliegtuig is gevecht tegen de tijd

Zoektocht naar vermist vliegtuig is gevecht tegen de tijd

Print
Het is een gevecht tegen de tijd: de helft van de tijd dat de zwarte doos van de vermiste Maleisische Boeing nog akoestische signalen uitzendt, kan reeds verstreken zijn.

Lees ook:
"We weten bijna wat er gebeurd is met verdwenen vliegtuig"

Aan boord van elk commercieel vliegtuig bevinden zich twee zwarte dozen die zich slechts dertig dagen opmerkzaam maken. Daarna is de batterij leeg. De Maleisische machine is sinds 8 maart vermist, normaal is er dus radiostilte vanaf 7 april.

De oranjekleurige metalen doos bevat een recorder die alle relevante data opslaat zoals de koers, de vlieghoogte of de snelheid. Daarnaast is er een recorder die gesprekken en geluiden in de cockpit opslaat. Een locatiebaken, dat zich bij het neerstorten van een vliegtuig in zee bij contact met het water inschakelt, moet het vinden vergemakkelijken.

Volgens deskundigen zijn er nog signalen op te vangen van op meer dan 4.000 meter diepte. Het gebied waarin de restanten van vlucht MH370 nu worden vermoed, is duizenden meters diep.

Vruchteloos bleef bijvoorbeeld het zoeken in de zomer van 2009 toen een Airbus van Air France in de Atlantische Oceaan was neergestort. Veertig dagen na de crash eindigde het zoeken naar de zwarte doos, zonder localisatie van de zender. Pas twee jaar later konden duikrobots de apparaten van op 4.000 meter diepte bergen.

Belga, Foto Reuters

Nu in het nieuws