VB-congresleden scanderen "minder, minder" bij tussenkomst Dewinter (video)

Print
Tijdens de toespraak van Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter op het Vlaams Belang-congres in Antwerpen begon een deel van de 2.000 deelnemers "minder, minder" te scanderen.

Na felle kritiek op de islam en de immigratie zei Dewinter: "Als Wilders het niet kan of mag, zeggen wij het in zijn plaats. De sluizen moeten toe, de kranen dicht. De grenzen moeten op slot. Kortom, de immigratie moet stoppen". Waarop een deel van het publiek, naar analogie met de toespraak van Nederlands PVV-kopstuk Geert Wilders, begon te scanderen: "minder, minder!"

Normaal gezien zou Wilders aanwezig zijn op de Vlaams Belang-meeting. Maar na de commotie rond de Marokkanen-uitspraak eerder deze week heeft de PVV-leider andere zorgen aan zijn hoofd. Verschillende leden zijn de voorbije dagen uit de partij gestapt. Bovendien zou zijn trip naar Antwerpen gepaard gaan met een verhoogd veiligheidsrisico. De PVV-leider annuleerde daarom zijn bezoek aan de VB-meeting.

Op die meeting werd herhaaldelijk ingehakt op de islam en de immigratie. De felste kritiek kwam van kopstuk Dewinter. Zo vond Dewinter dat de overheid 50 jaar migratie niet moet vieren, maar eerder "herdenken als een ramp". Volgens Dewinter hebben de allochtonen voldoende kansen gehad, maar kregen de Vlamingen enkel "arrogantie, geklaag en verwijten" terug. "Het is altijd wat met die allochtonen", klonk het.

"Ik ben het geklaag en gezaag, de verwijten en de beledigingen, meer dan beu. Als het hier niet goed is, als het elders beter is, ga dan terug naar de plaats vanwaar je komt", klonk het onder luid applaus.

Belga, Archieffoto

Nu in het nieuws