Turkse president: "Blokkering Twitter zal snel ten einde zijn"

Turkse president: Blokkering Twitter zal snel ten einde zijn

Turkse president: "Blokkering Twitter zal snel ten einde zijn"

Print
De Turkse president Abdullah Gül verwacht dat de blokkering van Twitter, die op felle kritiek botst in binnen- en buitenland, snel ten einde zal zijn. "Het is wettelijk niet mogelijk internet en dergelijke websites te blokkeren", verklaarde de president zondag in Ankara, voor zijn vertrek naar de internationale nucleaire top in het Nederlandse Den Haag."

"Dit is een ongemakkelijke situatie voor een ontwikkeld en belangrijk land als Turkije, dat aan het onderhandelen is met de Europese Unie", aldus Gül. "Daarom zal dit probleem snel overwonnen worden."

De administratie van de president is in contact met Twitter om een oplossing te vinden. De Turkse president gebruikt zelf regelmatig de microblogsite. Vrijdag hekelde hij via die weg al de blokkering van de dienst. "We kunnen de totale blokkering van de sociale netwerken niet goedkeuren (...) Ik hoop dat deze situatie niet lang duurt", tweette Gül.

De blokkering van Twitter in Turkije is een initiatief van premier Erdogan, enkele dagen voor de gemeenteraadsverkiezingen in het land. Aanleiding was de verspreiding van tweets met telefoonopnames die hem rechtstreeks in verband brengen met een corruptieschandaal. De gemeenteraadsverkiezingen kondigen zich aan als een referendum voor of tegen de Turkse premier.

Lees ook:
Turkse twitteraars omzeilen massaal blokkering
Turkse president: "We kunnen blokkering Twitter niet goedkeuren"

Belga, Foto AFP

Nu in het nieuws