Dagelijks 4 meldingen van dierenmishandeling

De inspectiedienst dierenwelzijn heeft vorig jaar 1.568 meldingen van dierenmishandeling ontvangen. Dat geeft iets meer dan vier meldingen per dag. Naar aanleiding van die klachten werden maar 491 processen-verbaal opgesteld. Dat meldt senator Guido De Padt zondag.

fvranckx

De Open Vld'er stelde over de materie een parlementaire vraag aan de minister van Volksgezondheid, Laurette Onkelinx. In 2012 waren er 357 pv's voor 1.729 klachten en in 2011 302 pv's voor 1.580 meldingen.

"Dierenmishandeling komt spijtig genoeg nog steeds dikwijls voor. Omdat dit meestal achter gesloten deuren gebeurt, is het vaak moeilijk op te sporen", aldus De Padt.

Als een melding binnenloopt bij de inspectiedienst, gaat een inspecteur-dierenarts op controle en wordt bij mishandeling een pv opgesteld. Maar vele vormen van dierenmishandeling zijn moeilijk vast te stellen, dixit De Padt. Hij denkt daarbij aan slechte verzorging of hygiëne, geen medische verzorging en onvoldoende voeding en drinken.

Op dierenmishandeling staat een geldboete, bij zware gevallen kan het dossier rechtstreeks naar het parket gaan. Sinds 2012 werden de boetes voorzien in de dierenwelzijnswet verdubbeld. De maximumboete bedraagt sindsdien 12.000 euro, wat tot 75.000 euro kan oplopen bij ernstige recidive.

Belga, Archieffoto PN

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER