Schilders klagen zwartwerk en oneerlijke concurrentie aan

Schilders klagen zwartwerk en oneerlijke concurrentie aan

Schilders klagen zwartwerk en oneerlijke concurrentie aan

Print
Concurrenten die onder de prijs werken, zwartwerk en oneerlijke concurrentie. Dat zijn de knelpunten die naar voren komen bij een enquête die de Bouwunie afgenomen heeft bij 173 schildersbedrijven onder haar leden. Een op de vier heeft te weinig werk.

Oneerlijke concurrentie is het grote knelpunt voor meer dan 90 procent van de sector. Zo hekelt 94 procent de concurrenten die onder de prijs werken, voor 56 procent is dat probleem zelfs "erg groot". 91 procent voelt zich serieus bedreigd door de toenemende oneerlijke concurrentie en zwartwerk.

Andere aangekaarte problemen zijn onder meer de te hoge loonkosten (voor 88 procent van de respondenten), te hoge algemene kosten, het teveel aan administratie en te veel onduidelijke wetgeving.

Een op de vier schilders gaf aan te weinig werk te hebben. Anderen hebben voldoende opdrachten, 9 procent heeft er te veel om de klanten onmiddellijk te kunnen bedienen. Vorig jaar sprak nog maar een op de vijf schildersbedrijven van te weinig werk. In 2011 was dat 11 procent, terwijl voor de crisis "omzeggens niemand" te weinig werk had.

Voorts zegt 30 procent dat het orderboekje gekrompen is ten opzichte van een jaar eerder. Twintig procent zag een groei. Ook zegt 67 procent van de bevraagden met winst te werken, "de rest zit in de gevarenzone" en draait break-even of met verlies (2 procent). Net geen drie kwart maakte vorig jaar winst, 4 procent leed verlies.

Belga, Archieffoto PN

Nu in het nieuws