"We weten bijna wat er gebeurd is met verdwenen vliegtuig"

Print

We weten bijna wat er gebeurd is met verdwenen vliegtuig

Bij de Australische premier Tony Abbott stijgt de hoop dat de wereld te weten zal komen wat er precies is gebeurd met vlucht MH370 van Malaysia Airlines. Dat heeft hij zondag gezegd na de ontdekking van een aantal objecten in het zuiden van de Indische Oceaan die mogelijk te maken hebben met het vermiste vliegtuig.

"Het is nog te vroeg om zeker te zijn, maar we hebben nu zeer geloofwaardige elementen en er bestaat groeiende hoop, niet meer dan hoop, dat we bijna weten wat er is gebeurd met het vliegtuig", verklaarde Abbott nadat een aantal kleinere objecten werden gezien. "Het gaat om enkele objecten, inclusief een houten palet, die dicht bij elkaar liggen in het Australische zoekgebied", aldus de premier.

De Australische autoriteit voor maritieme veiligheid had eerder al gemeld dat er meer diepgaand onderzoek nodig is om te bepalen of de opgemerkte objecten een verband houden met vlucht MH370.

Abbott verwees niet specifiek naar nieuwe Chinese satellietbeelden van 18 maart. Die toonden beelden van een drijvend object in het zoekgebied, zo'n 2.500 kilometer van de Australische stad Perth. Drie dagen geleden werden op Chinese satellietbeelden ook al mogelijke brokstukken van het vliegtuig opgemerkt.Momenteel speuren zes vliegtuigen het zoekgebied af. Zondag arriveren in Australië nog eens twee Chinese en twee Japanse vliegtuigen.

"Hoe meer vliegtuigen en boten, hoe meer kans we maken om brokstukken te vinden", aldus Abbott, die eraan toevoegde dat de objecten nog uit het water gehaald moeten worden vooraleer kan vastgesteld worden dat het al dan niet om brokstukken van het vliegtuig gaat.

Belga, Foto's AFP

Nu in het nieuws