Minstens 70 gewonden bij anti-besparingsbetoging in Madrid

Print

Minstens 70 gewonden bij anti-besparingsbetoging in Madrid

In de Spaanse hoofdstad Madrid is een grootschalige betoging tegen het besparingsbeleid van de conservatieve regering uitgedraaid op rellen tussen de ordehandhavers en manifestanten. Volgens een eerste balans raakten meer dan 70 mensen gewond en werden er minstens 19 betogers opgepakt.

Op het einde van een massale protestmars kwam het tot een gewelddadige confrontatie tussen relschoppers en de ordehandhavers. De jongeren wierpen barricades op, gooiden de ruiten van bankfilialen in en bestookten de politie met projectielen. Die antwoordde met charges en rubberkogels.

Volgens een eerste balans van de hulpdiensten Samur zijn bij de rellen minstens 71 mensen lichtgewond geraakt, onder wie minstens 30 politieagenten. Dertien mensen zijn naar het ziekenhuis gebracht.Vanuit het hele land waren zaterdag tienduizenden mensen naar de hoofdstad afgereisd om hun ongenoegen te uiten over de stijgende armoede, de werkloosheid en de besparingen op sociale uitkeringen. Vakbonden, linkse studentenverenigingen en burgerinitiatieven hadden opgeroepen tot de betoging voor meer sociale gerechtigheid.

Belga, Foto's Reuters

Nu in het nieuws