Smet waarschuwt 11.000 hardnekkige spijbelaars

Exact 10.941 ouders zullen de komende dagen een brief in de bus krijgen omdat hun kind te veel spijbelt. Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a) tikt de ouders persoonlijk op de vingers en dreigt met een sanctie. Duizend leerlingen dreigen hun studietoelage effectief kwijt te spelen.

evrolix

In Vlaanderen ben je een hardnekkige spijbelaar als je twee schooljaren op rij 30 halve dagen onwettig afwezig bent op school. Ouders van 5.648 kleuters en leerlingen in het basisonderwijs en nog eens 5.293 leerlingen in het secundair onderwijs mogen een brief verwachten. De betrokken leerlingen hebben hun schoolbank of klasje het afgelopen schooljaar veel te weinig gezien.

In de waarschuwingsbrief spreekt onderwijsminister Pascal Smet de ouders persoonlijk aan: "Het is belangrijk dat uw kind elke dag naar school gaat. Zo kan het gemakkelijker de lessen volgen en loopt het geen achterstand op."

De brief is vooral bedoeld om misbruik met studietoelagen tegen te gaan. Daarom is sinds 2007 de aanwezigheid op school gekoppeld aan de studietoelage, dat is een tegemoetkoming voor ouders en leerlingen die het minder breed hebben. Dat bedrag kan oplopen tot 1080 euro. "Ouders hebben er dus alle baat bij om hun kinderen naar school te laten gaan," benadrukt Smet in de brief.

Lees het volledige artikel in uw weekendkrant.

WB, Archieffoto Bert Hulselmans

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER