Vertienvoudiging aanvragen bij DOVO na ongeval Ieper

De DOVO-afdeling in Poelkapelle krijgt sinds het dodelijk ongeval in Ieper 150 aanvragen per dag binnen om munitie op te ruimen. Dat is een vertienvoudiging tegenover andere dagen. Dat meldt Glenn Nollet, DOVO-commandant in Poelkapelle, vrijdagavond.

evrolix

Sinds de bomexplosie in Ieper, afgelopen woensdag, waarbij twee arbeiders het leven lieten, krijgt DOVO Poelkapelle tot 150 aanvragen per dag binnen. "Hoe tragisch zo'n ongeval wel is, soms is het nodig om mensen wakker te laten schieten", aldus Nollet over de opmerkelijke stijging. "Normaal krijgen we een vijftiental aanvragen per dag binnen, maar het lijkt erop dat de mensen gewaarschuwd zijn. Vaak hebben vinders van munitie de neiging om die aan de kant te laten liggen, maar dat kan gevaarlijk zijn."

Nollet benadrukt nog eens dat de bommen uit de Eerste Wereldoorlog gevaarlijker worden. "Dat komt door de corrosie, en dan vooral aan het ontstekingsmechanisme." Door het hoge aantal aanvragen hebben de opruimingswerken in Zonnebeke en Moorslede, waar begin maart een grote hoeveelheid munitie uit de Eerste Wereldoorlog werd aangetroffen, wat vertraging opgelopen. "We werken nog steeds met acht mensen en twee kranen van Defensie, maar de andere aanvragen moeten ook behandeld worden. We werken in het weekend door."

Commandant Nollet kon nog meegeven dat er inmiddels 770 projectielen uit de grond zijn gehaald in Zonnebeke en Moorslede. "Voornamelijk Duits toxisch artilleriegeschut van 7,7 centimeter. Goed voor een totaal van bijna zeven ton." DOVO zal minstens nog een week tijd nodig hebben om alles op te ruimen.

Belga Archieffoto TP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER