Dossier Ford Genk

"Geen hogere aanslagvoet op opzegvergoeding Ford Genk"

De ontslagen werknemers van Ford Genk en de toeleveranciers zullen niet hoger worden belast op hun opzegvergoeding. Door de overheveling van aftrekposten naar de regio's dreigde dat het geval te zullen zijn. De meerderheidspartijen dienen volgende week in de Kamer echter een amendement in waardoor collectieve ontslagen die voor april dit jaar zijn betekend, daar niet mee geconfronteerd zullen worden, meldt Meryame Kitir (sp.a).

tmas

Als gevolg van de staatshervorming verhuizen verschillende aftrekposten, zoals de woonbonus, dienstencheques en dakisolatie, naar de deelentiteiten. Gevolg is dat ze door de federale overheid vanaf 2015 niet meer in mindering kunnen worden gebracht voor de gemiddelde aanslagvoet. Die gemiddelde aanslagvoet, die geldt om bijvoorbeeld opzegvergoedingen te belasten, kan dan hoger kan uitvallen, aldus Kitir.

Het personeel bij Ford Genk dreigde volgens het Kamerlid annex vakbondsvrouw een hogere belasting te moeten betalen op de opzegvergoeding. "Dat zou niet fair zijn", aldus Kitir. Zo ver zal het dus niet komen. De meerderheidspartijen kwamen immers overeen maandag een amendement in te dienen waardoor alle collectieve ontslagen die voor 1 april 2014 werden betekend, niet onder het nieuwe systeem zouden vallen.

Belga, Foto Photo News