Oorlogskrant uit 1918 vandaag gratis bij Gazet van Antwerpen

Oorlogskrant uit 1918 vandaag gratis bij Gazet van Antwerpen

Oorlogskrant uit 1918 vandaag gratis bij Gazet van Antwerpen

Print
Gazet van Antwerpen stak op vrijdag 28 maart gratis een collector's item bij de krant: de hele krant van 18 november 1918 (foto links). Het was de eerste editie van Gazet van Antwerpen die verscheen in ruim drie jaar. "Hip hip hoera", kopte die krant dan ook euforisch na het verdrijven van de Duitsers. Tot en met afgelopen zaterdag kon u ook in zes gratis krantenbijlages volgen hoe onze regio de oorlog doorspartelde.

De oorlogsbijlages gemist? U kan ze nu nog nabestellen via deze link.

De Duitse censuur is in 1915 zo streng geworden, dat de uitgever besloot om ermee op te houden, maar zo gauw de oorlog voorbij is, ligt de krant weer in de kiosk. “Ze zijn weg, beladen met de vloek des menschdoms”, juicht de journalist in het openingsartikel over het vertrek van het Duitse leger. Antwerpen is niet langer een bezette stad, maar een feestende stad. De gouverneur van Antwerpen roept in een open brief op om rustig te blijven en werk te maken van de wederopbouw van het land. En het ‘Belgisch Kolenkantoor’ meldt dat het opnieuw bestellingen aanneemt.

Zes bijlages

De gratis oorlogskranten zijn een onderdeel van het redactioneel project 'Onze Groote Oorlog'. Dat omvat ook zes prachtig vormgegeven bijlages bij Gazet van Antwerpen, van maandag 24 tot en met zaterdag 29 maart. Boordevol verhalen uit eigen regio, van de inval tot De Dodendraad, over de vluchtelingen en de strijd tegen de honger, en over activisme en cultuur. Afsluiten doen we met een bijlage vol beelden, van aan het front maar ook uit eigen streek.

En dan is er ook onze reeks artikels met oorlogsverhalen uit élke gemeente in de regio. Die kan u op gva.be lezen via een aanklikbare kaart. Met foto's, getuigenissen van nu en toen, en details over het aantal slachtoffers en de schade.

Lees hier meer over de oorlogskranten die op 22 maart en 28 maart bij de krant zitten.

Beleef hier een straf oorlogsverhaal uit uw gemeente.

Nu in het nieuws