D66 en SP grote winnaars bij lokale verkiezingen in de Nederland

De sociaaldemocratische PvdA, het christendemocratische CDA en de rechtsliberale VVD lijken flink verloren te hebben bij de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag. Het linksliberale D66 en de Socialitische Partij (SP) zijn de grote winnaars en ook de lokale partijen winnen aanzienlijk terrein. De opkomst was met 53 procent historisch laag; 4 jaar geleden ging nog 54 procent van de kiezers een stem uitbrengen.

jrosquin

Dat blijkt uit de eerste prognose van de NOS, die woensdagavond om 21 uur bekend werd. De PvdA zakt hierin, vergeleken met 2010 van 15,1 naar 10,2 procent van de stemmen, het CDA van 15,3 naar 10,9 en de VVD van 15,6 naar 12,2. D66 maakt een sprong van 8,1 naar 12,8 procent van de stemmen, en zou - de lokale partijen buiten beschouwing gelaten - de grootste partij worden. Ook de SP deed het goed: ze ging van 3,8 naar 7,9 procent van de stemmen. De gezamenlijke lokale partijen stegen van 24,4 naar 29,4. De combinatie ChristenUnie/SGP won ook, GroenLinks verloor.

Campagneleider Kees Verhoeven van D66 sprak in een eerste reactie van "een hele mooie prognose", maar bleef wel voorzichtig. Het CDA had gehoopt op een betere uitslag, gaf Kamerlid Mona Keijzer toe, maar ze zag wel herstel vergeleken met de Tweede Kamerverkiezingen van 2012. PvdA-voorzitter Hans Spekman voorzag een "lastige avond". We staan op een behoorlijk verlies". Volgens Geert Wilders van de PVV, wiens partij maar in 2 gemeenten deelnam aan de verkiezingen, hebben de regeringspartijen VVD en PvdA "een enorm pak op hun donder gehad".

Foto EPA (Alexander Pechtold, de leider van D66, brengt zijn stem uit)