VS veroordelen Russische aanpak op de Krim

De VS hebben het jongste gebruik van geweld door pro-Russische krachten op de Krim scherp veroordeeld. Het Russische leger is rechtstreeks voor elk slachtoffer verantwoordelijk, zei regeringswoordvoerder Jay Carney woensdag in het Witte Huis.

jrosquin

"Bijzonder zorgwekkend" zijn berichten van dinsdag over de dood van een Oekraïense soldaat. Dat spreekt de bewering tegen van president Vladimir Poetin, dat de interventie op de Krim dit gebied van Oekraïne veiliger heeft gemaakt.

De Amerikaanse regering maakte duidelijk dat er bijkomende sancties tegen Rusland komen. De tot nu toe genomen maatregelen zijn slechts een begin voor verdere stappen. "Er zullen antwoorden komen", benadrukte Carney, zonder in details te treden.

Politieke oplossing

De woordvoerster van Buitenlandse Zaken, Jennifer Psaki, voegde eraan toe dat de VS naar een politieke oplossing blijft zoeken. Psaki weigerde echter in te gaan op vragen over mogelijke militaire scenario's. "Niemand wil in dit geval een militaire escalatie zien." Rusland moet rechtstreeks onderhandelen met de regering in Kiev.

Rusland heeft woensdag zijn militaire controle over de Zwarte Zee uitgebreid. Pro-Russische krachten bestormden het hoofdkwartier van de Oekraïense vloot in de havenstad Sevastopol.

Foto AFP (Russische soldaten nemen de controle over van de legerbasis in Novoozerne)