Senegalese boer bezoekt sociaal-ecologisch tuinbouwproject de Veldstraat

Ibrahima Tiné (38) uit Senegal is deze week op initiatief van Broederlijk Delen te gast in Malle. Hij komt getuigen over de problemen en mogelijkheden in zijn land, en over zijn organisatie Jeunesse et Développement. Maar hij wil ook wat leren qua land- en tuinbouw, imkeren, jongerenorganisaties en sociale bewegingen.

Jan Vorsselmans

De Senegalese landbouwer is tot 25 maart is hij te gast bij Paul en Leen Van Dyck-Laenens in Westmalle. Vanuit deze uitvalsbasis maakt hij een inleefreis in Malle en de buurgemeente Zoersel. Hij komt getuigen over het leven in Senegal en neemt deel aan een aantal activiteiten.

Na een ontvangst in het gemeentehuis van Malle bracht Ibrahima een bezoek aan boerderij van de Westmalse trappistenabdij, het atelier van beeldhouwster May Claerhout, het Woonzorgcentrum Mariënhove, de kringloopwinkel de Cirkel, de Oxfam Wereldwinkel, het biologisch tuinbouwbedrijf van de familie Bervoets en een sociaal-ecologisch tuinbouwproject in de Veldstraat in Zoersel.

Op dat terrein van één hectare telen zo'n 25 mensen op ecologische wijze fruit en groente. Ze maken samen met 60 andere leden deel uit van de gelijknamige vzw. "De oogst na één jaar was al groot. Bovendien gaat evenveel zorg uit naar natuurontwikkeling", zegt gastheer Bart Gysels.

Ibrahima Tiné heeft landbouw gestudeerd in Senegal, maar is blij in Malle en Zoersel heel wat weetjes te kunnen opsteken op het gebied van tuinbouw. Vrijdag 21 maart organiseert de Mondiale Raad van Malle om 20u een getuigenissenavond in GC Alice Forceville, Sint-Jozeflei 26. Twee jonge Mallenaars, Tine Steyaert en Jolien Aerts, vertellen over hun opdracht in Azië. Daarnaast gaan enkele leerlingen van het Sint-Jan Berchmanscollege, die Senegal bezochten, in dialoog met Ibrahima. De toegang is gratis.

JAN VORSSELMANS

Fotyo W&F

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio