Zweedse "seriemoordenaar" na meer dan 20 jaar vrijgelaten

Een Zweed, die lang gold als de bekendste seriemoordenaar van Scandinavië, is woensdag vrijgelaten. Hij werd eerder al vrijgesproken. De 64-jarige Sture Bergwall zat meer dan twintig jaar in de gesloten psychiatrie. De man blijft wel in psychiatrische behandeling.

tmas

Bergwall, die zich ook even Thomas Quick noemde, bekende in het begin van de jaren negentig 33 moorden. Voor acht daarvan werd hij tot levenslang veroordeeld. De man werd vanaf 1991 geïnterneerd.

Bij gebrek aan bewijzen werd Bergwall later echter vrijgepleit. Na psychotherapie stelde hij ook bekend te hebben onder invloed van geneesmiddelen en alleen tot bekentenissen te zijn overgegaan om aandacht te krijgen. De ene aanklacht na de andere werd ingetrokken. De laatste vrijspraak dateert van juli 2013.

De veroordeling van Bergwall wordt beschouwd als een van de grootste gerechtelijke dwalingen in Zweden. Vooral de snelheid waarmee hij schuldig werd bevonden aan acht moorden tussen 1976 en 1988, wordt aan de kaak gesteld.

Op zijn blog heeft Bergwall laten verstaan dat hij naar de bergen in het noorden van Zweden wil verhuizen. Hij wil een boek schrijven over zijn wedervaren.

Belga, Foto AFP