1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Acteur Koen De Bouw te gast bij boomkwekers Mampay

Tussen de jonge rabarber en de verse munt hadden boomkwekers Mampay en Zonen uit Viersel tijdens hun Lentemomenten een speciale gast. De groenvingerige acteur Koen De Bouw kwam er een boompje opzetten over zijn eigen tuin.

matthyssen kristin

In het publiek van de voor een voordracht spijtig genoeg wat te rumoerige serre, zaten dames die met eigen ogen wilden zien of De Bouw op zijn vijftigste in het écht even knap is als op tv. Maar het waren toch vooral tuinadepten die de stoeltjes voor het kleine gelegenheidspodium bezetten. "Koen De Bouw stapte hier vorig jaar als klant binnen. Hij kent echt veel van planten en tuinieren", vertelt Paul Mampay. "Toen we hem vroegen om op onze Lentemomenten over zijn tuin te komen vertellen, ging hij direct akkoord, hoewel hij zoiets nog nooit gedaan had."

De Bouw sprong wat van de hak op de tak, maar ook dat kan geen kwaad in een boomkwekerij. Je vraagt je af hoe hij nog aan acteren toe komt, want hij onderhoudt zelf drie tuinen. "Die van mijn moeder in Turnhout, maar daar beperkt mijn aandeel zich tot wat snoeiwerk. Thuis in Mortsel hebben wij een kleine stadstuin. Het meeste werk kruipt in onze landschapstuin van 34 are met een moestuin en een aanpalend weiland van tweeënhalf hectare bij ons huis in de Ardennen. Minstens ieder weekend probeer ik erin te werken. Ook mijn schoonvader helpt mee."

De eerste tuin waar Koen De Bouw in speelde was die van zijn ouders in Turnhout. "Een klassiek Kempens tuintje met stinkertjes en vooral gazon. In de jaren vijftig en zestig kon je door gazon te zaaien laten zien dat je welgesteld was, want je had zogezegd geen groentetuin nodig. Een gazon hebben was een soort van statussymbool. Achteraan had mijn vader een plonsbadje gemaakt voor mij, wat nadien in een zandbak veranderde. Toen ik ging studeren in Antwerpen, heb ik speciaal een kot gehuurd in een oud verkommerd herenhuis met een stadstuin op het gelijkvloers, waar ik rustig mijn beurt afwachtte tot de huurder van het gelijkvloers vertrok zodat ik de benedenverdieping én tuin kon overnemen. Ik zaaide er met vallen en opstaan exotische kiwi's en blauwe orchideeën, totaal andere dingen dan dat saai gras van mijn ouders." Koen De Bouw vindt de verschillende soorten ondergrond fascinerend. "In Turnhout heb je heel andere grond dan in Viersel, en zeker dan in de Ardennen, waar ik op een soort kleigrond tuinier. Da's bijna medicinaal, want klei staat bekend om zijn zuiverende werking."

Tijdens de opnames van Achter de Feiten de voorbije week stak De Bouw voor het eerst in zijn leven grond in zijn mond. "Ik ben het soort acteur die tussen 'actie' en 'cut' ontoerekeningsvatbaar is. De boeren proefden vroeger toch ook van hun land? Ik vond het hoog tijd om eens zand te eten."

Als plantenvriend is De Bouw in de wolken met de zachte maand maart. "Ik had vandaag toevallig even vrij, want normaal zit ik nu in mijn hof te werken." Paul Mampay bevestigt dat iedereen met plantkriebels zit en deze temperaturen de rampzalige maand maart van vorig jaar compenseert. Door de late vorst zaten boomkwekers toen met de handen in het haar. "Nu is het perfect."

Nog tot en met zondag 23 maart: Opendeur en Lentemomenten bij boomkwekerij-plantencentrum Mampay, Herentalsebaan in Viersel

Kristin Matthyssen

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio