"Juli kan een mooie maand worden voor Contador"

Voornaamste conclusie na de Tirreno-Adriatico: de ouderwetse Alberto Contador is terug. Belangrijk puzzelstuk in de metamorfose van El Pistolero? Zijn nieuwbakken personal trainer, de in Essen wonende Nederlander Steven de Jongh.

drombouts

Volgens Contador is zijn verpletterende eindzege in de Tirreno de eerste vrucht van hard en vooral gericht werken met oud-klassiekerspecialist Steven de Jongh aan zijn zijde. "Contador was tot vorig jaar niet echt bezig met het veranderen van dingen als voeding en training. En toen kreeg hij het deksel op de neus, in de Tour en andere wedstrijden. Dat heeft hem aan het denken gezet, waarna hij me in november zelf heeft opgebeld", zegt de Jongh die eind oktober 2012 nog bij Team Sky als ploegleider werd doorgestuurd omdat hij dopinggebruik bekende uit de tijd toen hij renner was.

De Noord-Hollander ontkent niet dat hij trainingsmethodes van Team Sky bij Contador gebruikt. "Gedeeltelijk nemen we dingen over. Maar de intervaltraining, die bij Alberto zo goed aanslaat, houden we er ook in. Ik denk niet dat je de goede zaken uit het verleden moet weggooien. Het grote verschil is dat er nu controle is op Alberto's training en vermoeidheid. Hij trainde heel vaak op gevoel en instinct. Maar eigenlijk trainde hij te kort en te intensief. Daarop heb ik veel meer structuur in zijn trainingen aangebracht. En hem op de juiste momenten rust gegeven. Die combinatie ligt volgens mij aan de basis van zijn huidige vorm."

Is Contador nu al op zijn top? "Er zit nog zeker marge in", meent de Nederlander. "Hij rijdt nog Catalonië en Baskenland. Daarna neemt hij wat gas terug om vervolgens weer beginnen op te bouwen. Er kan nog wat gewicht af en we kunnen nog wat intensiever werken op de steile klimmen. Daarnaast trainen we ook meer op zittend klimmen. Alberto kan meer vermogen trappen als hij op de trappers staat, maar dan vangt hij ook meer wind. Vandaar dat we hem proberen in te prenten om tijdens het klimmen in het zadel te blijven en toch de beoogde vermogens te blijven trappen. Als hij daarin nog kan verbeteren, denk ik dat juli een hele mooie maand kan worden."

Milaan - San Remo

Contador geeft na het wegvallen van de Pompeiana in de finale van Milaan - San Remo zoals verwacht verstek voor 'La Primavera'. Contador geeft de voorkeur aan de Ronde van Catalonië, die maandag van start gaat.

RORO

Foto Photo News