"Betogers" bestormen hoofdkwartier Oekraïense zeemacht op Krim

Russischtalige "zelfverdedigingseenheden" op de Krim hebben woensdag het hoofdkwartier van de Oekraïense zeemacht in Sevastapol bestormd, zo heeft woordvoerder Sergeij Bogdanov van de Oekraïense marine mediaberichten bevestigd.

mceulemans

Volgens Bogdanov gaat het om zowat 200 lieden, van wie sommigen gemaskerd zijn. Zij zijn ongewapend en er is van Oekraïense zijde geen schot gelost.

"Betogers"

Op gezag van Russische media meldde het Duitse persbureau DPA dat de aanvallers geüniformeerd zijn en deels gemaskerd. Meerdere Oekraïense soldaten zouden zich hebben gebarricadeerd. Nog luidens DPA meldden media in Kiev dat er onder de aanvallers ook vrouwen zijn.

Volgens een correspondent van het Russische persbureau Itar-Tass ter plaatse hebben "betogers" de zeemachtbasis bestormd. De demonstratie voor de basis was om 08.00 uur plaatselijke tijd gestart. Honderden mensen doorbraken het veiligheidshek, baanden zich een weg doorheen het gebouw en hesen de Russische vlag plus de vlag van de Russische zeemacht.

Onderhandelingen

Er lopen nu onderhandelingen tussen de "betogers" en officieren van de Oekraïense zeemacht, met deelname van opperbevelhebber Aleksandr Vitko van de Russische Zwarte Zeevloot, over een vreedzame overgave. Er is geen geweld tegen Oekraïense soldaten gebruikt. Russische soldaten zijn niet bij het incident betrokken, aldus Itar-Tass. Eerder heeft het Oekraïense ministerie van Defensie het gebruik van wapens als zelfverdediging toegestaan.

Belga, foto Reuters