Man verbrandt neefje (6) met strijkijzer

Erwin V. kon het niet aan dat de kinderen van zijn zus overdag te veel lawaai maakten. Ze kregen geregeld klappen. Een keer moest de oudste het ontgelden met een warm strijkijzer. Erwin V. ontkent na een eerdere bekentenis.

toon.verheijen@gazetvanantwerpen.be

Diana V. trok een hele tijd geleden in bij haar broer omdat ze het financieel moeilijk had. Ook haar drie kinderen (de oudste is 7 jaar) gingen met haar mee. Maar begin juli 2013 liep het fout. Op 10 juli ontdekte moeder Diane V. dat haar toen zesjarige zoon ernstige verwondingen had aan de buik en de rug. Ze verzorgde die, maar het werd niet beter.

Een dag later ging Diane V. naar het ziekenuis van Mol en toen ging de bal aan het rollen. Nonkel Erwin V. zou hem bewerkt hebben met strijkijzer. Hij had al een jaar lang losse handen. "Het ging om tweedegraads brandwonden aan de rug en de buik", zegt meester Anja Beliën, aangesteld als voogd voor de drie minderjarige kinderen. De drie zwakbegaafde kinderen zitten ondertussen in een internaat.

"De arts stelde ook oudere verwondingen vast." Diana V. diende een klacht in tegen haar broer, maar wordt nu ook vervolgd voor schuldig verzuim. Ze had eerder moeten ingrijpen omdat ze wist dat haar broer losse handjes had. Beiden moesten het dinsdag komen uitleggen op de rechtbank.

Het Openbaar Ministerie tilt zwaar aan de feiten ondanks dat de verdediging benadrukt dat de twee beklaagden zwakbegaafd zijn. "De drie kinderen zijn verhoord door de speurders", zegt openbaar aanklager Bart Wens. "Moeilijk, maar er zijn wel verklaringen afgelegd. Uiteindelijk is de beklaagde tot bekentenissen over gegaan. Hij deelde klappen uit omdat de kinderen stil moesten zijn. Hij werkte met nachtshiften en wilde overdag slapen. Op een bepaald moment zijn de stoppen doorgeslagen omdat ze niet stil waren."

Tijdens een van de verhoren bekende Erwin V. ook dat hij het strijkijzer had gebruikt. Een verklaring die hij later weer introk. "Hij had dat gedaan omdat de politie hem had gezegd dat hij bij een bekentenis vrijgelaten zou worden. Toen dat niet gebeurde, trok hij zijn verklaring weer in", zegt meester Andy Boermans.

Ook de advocaat van Diane V. ontkent niet dat de vrouw sneller had moeten ingrijpen, maar vraagt om begrip. "Erwin V. is zeker geen monster. Hij is een primitieve mens, maar wel met de nadruk op mens."

Erwin V. riskeert twee jaar cel. Zijn zus Diane V. twaalf maanden. Uitspraak op 22 april.

Toon Verheijen

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio