De Slegte is weer helemaal terug

De acht Belgische winkels van Polare, het Nederlandse boekenconcern dat vorige maand failliet ging, gaan samen verder onder de naam De Slegte. Net zoals het voor de overname was. Jan Bernard de Slegte, de vroegere eigenaar, kocht de Belgische vestigingen terug.

jatimmermans

Even leek het of De Slegte, toch decennialang een begrip in België en Nederland, voorgoed zou verdwijnen. Twee jaar geleden werd de verlieslatende boekhandelketen opgekocht door investeringsmaatschappij Procures en samen met Selexyz - dat andere Nederlandse boekenconcern - onder de Polare-vlag gebracht.

Drie weken geleden werd Polare echter failliet verklaard. De Nederlandse vestigingen werden afzonderlijk of in kleine clusters verkocht. Ook de acht Belgische filialen plaatste Polare in de etalage. Met een belangrijk verschil: in ons land had het aanbod aan ramsj en tweedehands boeken kunnen voorkomen dat de winkels met verlies draaiden. Dat leidt nu tot een onverwachte wending in de afwikkeling van de saga.

Vertrouwde activiteiten

Jan Bernard de Slegte, voormalig eigenaar van de gelijknamige keten en kleinzoon van de oprichter, kocht de acht Belgische vestigingen terug. "In België is De Slegte helemaal terug", zegt hij. "De winkels in Antwerpen, Gent, Leuven, Mechelen, Brugge, Aalst en Hasselt blijven hun vertrouwde activiteiten ontplooien onder de vroegere benaming."

Lees het volledige verhaal in uw woensdagkrant

RUBEN AERTS

Foto Patrick De Roo