België veroordeelt Russische annexatie en erkenning van de Krim

België heeft dinsdagavond op zijn beurt de erkenning door Rusland van de Krim als een onafhankelijke staat veroordeeld en afstand genomen van de ondertekening door de Russische president Vladimir Poetin van het project om dit zuidelijke schiereiland van Oekraïne te annexeren.

mceulemans

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) betreurt in een persbericht deze genomen beslissingen, "ondanks de herhaalde oproepen van de Europese Unie om de crisis in Oekraïne niet te verdiepen en om de dialoog tussen alle betrokken partijen intact te houden."

Referendum onder druk

Volgens het hoofd van de Belgische diplomatie erkent België het recht op zelfbeschikking van de volkeren. "Maar het referendum van 16 maart was niet het resultaat van voorbereidende onderhandelingen. Het werd haastig en onder druk georganiseerd en zonder de instemming van de regering van Oekraïne", aldus Reynders.

Dat is waarom het referendum in de Krim unaniem ongrondwettelijk en onwettig werd verklaard door de internationale gemeenschap. Voor Reynders is het daarom een "manifeste schending" van de soevereiniteit en de territoriale integriteit van Oekraïne door de Russische federatie.

"Politieke oplossing zoeken"

Reynders doet tot slot een oproep tot de rede en zegt ervan overtuigd te zijn dat "ons doel (van de internationale gemeenschap) een politieke oplossing moet blijven, onderhandeld tussen alle betrokken partijen en in volle respect voor de Oekraïense soevereiniteit en het internationaal recht."

Belga, foto Belga