Verlamd na val maar geen hulp

Hoeveel pech kun je hebben? Toen Rudi Janssen uit Kontich op vrijdag 28 februari naar Sharm-el-Sheikh in Egypte vertrok, was er nog geen negatief reisadvies. Maar toen hij en zijn duikmaats goed en wel in hun resort waren geïnstalleerd, was er dat wel. Met een voor Rudi Janssen onverwacht gevolg.

drombouts

Twee dagen na zijn aankomst, op zondag, kwam hij zwaar ten val vlak bij het hotel. Hij vreesde permanent verlamd te blijven. Janssen werd naar een splinternieuw ziekenhuis in Dahab gebracht, waar hij de enige patiënt was.

"Ze moesten er snel een dokter optrommelen. Ik heb dan vandaar gebeld naar Mutas (het call center van de Belgische mutualiteiten, red.). Een dame zou mijn repatriëring in gang zetten. Maar vijf minuten later belde ze terug: sorry, er was een negatief reisadvies, ze konden niks voor me doen. Einde gesprek. Dan lig je daar in een Egyptisch ziekenhuis, misschien verlamd, en krijg je zoiets te horen."

Autoverzekering

In Sharm-el-Sheikh had Rudi zijn verzekeringsmakelaar gebeld in België. Die stelde vast dat hij in zijn autoverzekering reisbijstand had. "Die verzekeraar maakte wel meteen een dossier op. We kwamen overeen dat een directe repatriëring niet nodig was", zegt de zestigjarige Kontichnaar die na een tijdje zijn tenen weer kon bewegen en daarna langzaam het gevoel in zijn benen terug kreeg.

Janssen kon na enkele dagen weer naar huis. Hij kan zijn linkerbeen nog altijd amper bewegen en moet zich met krukken behelpen.

Lees het hele verhaal woensdag in Gazet van Antwerpen

Dirk Hendrikx

Foto Bert Hulselmans