Greenpeace-activisten dringen binnen in Franse kerncentrale

Tientallen activisten van milieubeweging Greenpeace zijn dinsdag Frankrijks oudste kerncentrale binnengedrongen. Ze vragen dat die onmiddellijk gesloten wordt. Bij zonsopgang slaagden de activisten erin te centrale van Fessenheim, op de grens met Duitsland, binnen te glippen. Aan een van de reactors hingen ze een groot spandoek op, met daarop "Stop Risking Europe!".

mceulemans

Volgens Greenpeace Frankrijk doen zowat 60 van hun leden, uit heel Europa, mee aan de actie, om "het risico aan te klagen die de Franse nucleaire energie voor heel Europa betekent". De politie heeft een twintigtal activisten opgepakt, meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken.

"34 actievoerders opgepakt"

"Deze gebeurtenissen hebben geen enkel gevolg voor de veiligheid van de installaties, die normaal blijven functioneren", zegt een woordvoerder van kerncentrale-uitbater Electricté de France. Die zegt dan weer dat 34 actievoerders zijn opgepakt. De 37 jaar oude Fessenheimcentrale bevindt zich op 100 kilometer ten zuiden van Straatsburg, langs de Rijn.

De Franse president François Hollande heeft beloofd die centrale, als enige, tegen eind 2016 te sluiten, als een onderdeel van het plan om het aandeel aan kernenergie te verminderen. Maar groeperingen die tegen kernenergie gekant zijn, vragen een onmiddellijke sluiting. Milieu-activisten roepen de regering ook op investeringen in hernieuwbare energie op te drijven.

Belga, foto AFP

MEER OVER Frankrijk