"Geldig referendum kan enkel zonder dreiging van geweld en intimidatie"

"Een geldig referendum kan alleen worden gehouden zonder de dreiging van geweld en intimidatie, precies het tegenovergestelde van wat er gaande is op de Krim." Dat zegt Guy Verhofstadt, fractieleider van de liberalen in het Europees Parlement, zondag na het referendum op het schiereiland. De EU en haar ministers moeten nu trouw aan hun beloftes blijven en Rusland sancties opleggen, aldus de liberaal.

tmas

"Russische troepen zijn de Krim binnengevallen. Ze hebben zo het internationaal recht geschonden terwijl Poetin vervolgens vanop afstand een zogenaamd referendum organiseerde. Het feit dat de 41 procent niet-Russischsprekenden er niet eens voor konden kiezen een autonome regio binnen Oekraïne te blijven, is een bewijs dat dit referendum niet meer is dan een farce", aldus Verhofstadt in een persbericht. "De Russische bezetting van de Krim is een feit, maar ze zal niet worden erkend. De keuze van Poetin om zijn land in internationaal isolement te drukken is betreurenswaardig en het zal op lange termijn fataal kunnen blijken voor zijn regering."

Verhofstadt roept de EU op sancties aan Rusland op te leggen. "Een bevriezing van een select aantal individuen die dichtbij het Russische regime aansluiten en een visumverbod voor de ambtenaren die de bezetting gepromoot hebben. Als de situatie op de Krim geblokkeerd blijft, moeten er gerichte economische maatregelen komen. Het is ook ondenkbaar dat er individuele EU-lidstaten zouden zijn die nog overwegen wapens en militaire uitrusting aan Rusland te blijven verkopen nadat het een Oekraïense regio heeft geannexeerd."

"Het is hoog tijd om klare taal tegen Poetin te spreken. De Krim is een integraal onderdeel van de Oekraïne. Geldige en wettelijke referenda worden niet gehouden met het geweer in de aanslag", besluit Verhofstadt.

Belga, Archieffoto

MEER OVER Guy Verhofstadt