"Zoek jouw weg in het leven, maar doe het verstandig"

In het Limburgse Leopoldsburg is zondagmorgen een herdenkingsplechtigheid gehouden voor de zeven slachtoffers van het dramatische verkeersongeval op de E314 in Zonhoven vorige week.

ikerremans

De plechtigheid ging door in sporthal 't Geleeg. Achthonderd personen bevonden zich in de sporthal zelf, terwijl nog eens zeshonderd mensen de plechtigheid op een groot scherm in de kerk volgden.

In de sporthal stonden zeven witte zuilen opgesteld met een bloemenkrans en een foto van elk slachtoffer. Op de eenvoudige, maar emotionele plechtigheid konden de mensen van Leopoldsburg en omstreken afscheid nemen van Ilkay, Freya, Melanie, Laura, Wouter, Matthias en Mitch.

Familie en vrienden brachten aangrijpende getuigenissen over de jonge persoon, van wie ze afscheid moesten nemen en het lievelingslied van elke jongere werd afgespeeld. Dansstudio Saltarella verzorgde twee dansmomenten.

'Gebroken'

"Jouw mama is gebroken van verdriet, jouw zus mist je enorm, ze is dolend door de straten naar jou op zoek", vertelde iemand.

Ook presentatrice Elke Vanelderen nam het woord. Ze maakte zich boos over de vele reacties op sociale media afgelopen week. "Het lijkt wel alsof het de laatste tijd verplicht is geworden om over alles een mening te hebben, ook al slaat die nergens op."

'Zoek je weg'

In de zaal zaten heel wat hulpverleners die ter plaatse kwamen na het ongeval. Burgemeester Wouter Beke (CD&V) bedankte nogmaals uitdrukkelijk alle hulpverleners, die tijdens en na het tragische ongeval druk in de weer waren. "Sinds vorige week lijkt het of de tijd stilstaat in Leopoldsburg, maar op deze droevige dag, zie ik ook een teken van licht. Van de ouders heb ik ook te horen gekregen 'Laat de dood van onze kinderen niet voor niets zijn geweest'."

Beke gaf de aanwezige jongeren de boodschap mee om de getroffen families te steunen. Hij deed ook een oproep. "Jong zijn is een spannende ontdekkingsreis. Zoek jouw weg in het leven, maar doe het verstandig", aldus burgemeester Beke.

Ook premier Elio Di Rupo, Vlaams minister-president Kris Peeters, minister Ingrid Lieten en gouverneur Herman Reynders waren aanwezig.

Alle aanwezigen kregen een herdenkingskaartje mee met de tekst "Keep your head up, keep your heart strong" naar de song van Ben Howard, die tijdens de herdenking gespeeld werd.

Uitvaart

Zaterdagvoormiddag hebben honderden familieleden, vrienden en kennissen nog afscheid genomen van Ilkay Wageneire (15), Freya Toujour (16) en Mitch Loots (23) uit Leopoldsburg tijdens een gezamenlijke herdenking. In Hechtel-Eksel vond een aparte dienst voor Matthias Troffaes-Bonami (20) plaats.

De drie andere slachtoffers -Wouter Seys, Melanie Crits en Laura Knaapen- werden eerder deze week begraven.

Foto TP

MEER OVER Leopoldsburg