Invallers Antwerp bezorgen Westerlo koude douche

Antwerp-Westerlo 2-0

drombouts

Antwerp heeft het naar de titel in tweede smachtende Westerlo van ex-coach Dennis van Wijk een ferme stok in de wielen gestoken op speeldag 29 in de tweede klasse. De clash op de Bosuil was lang onderhoudend en spannend, maar pas minder dan tien minuten voor affluiten legden de ingevallen Emrullah Güvenç met een wereldgoal en ook nog Kevin Tano alles in een beslissende plooi: 2-0. Westerlo zag bovendien Eupen de drie punten thuis houden, zodat de Kempenaars weer op achtervolgen aangewezen zijn.

Lees ook: 135 euro voor mogelijke participatie in Antwerpbestuur

Alles weer peis en vree op de Bosuil, waar twee weken geleden nog enkele heethoofden voor het nodige drama hadden gezorgd. Maar tegen Westerlo? Op Tribune 2 zat iedereen weer netjes op tijd en braafjes op de banken.

Antwerpcoach Jimmy Floyd Hasselbaink verraste niet echt met zijn gewijzigde opstelling. Westerlo was en is zeker voorin geen katje om zonder handschoenen aan te pakken, want met Mac Donald en Koffi - naar wie ze op de Bosuil nog wekenlang omzeggens kwijlend hebben staan verlangen - hebben de Kempenaars mogelijk de beste en heetste ijzers uit tweede in het vuur liggen.

De voor het karwei tegen de koploper in tweede te trage De Roeck ging niet verwonderlijk naar de dug-out. Iboma kwam op de rechtsachter, terwijl També doorschoof naar het centrum, naast Maynard en Lépicier, tevens aanvoerder bij de Great Old. Ook Tano, in Molenbeek te weinig doortastend en kwiek voor de dag gekomen, startte op de bank. Zo mocht de schijnbaar wat aan de kant geschoven Manset nog eens opdraven. Maar de Fransman zou kort na het uur alweer worden vervangen, wat al evenmin verwonderde. Bij Westerlo kwamen Paulussen en Molenberghs weer in de ploeg.

Hasselbaink en van Wijk wilden niets aan het toeval overlaten en pootten een stevige organisatie neer. Lichte angst, onzekerheid, of net realisme? Wellicht een samengaan van. En zeker Westerlo kwam er eerst maar nauwelijks uit. Gevolg: wel her en der op- en neergaand spel, maar geen kansen, laat staan uitgespeelde. Pas voor het halfuur gingen de eerste zitvlakken even van de stoeltjes toen Calabro voor de kooi van Van Langendonck niet voor het eerst dit seizoen te slap voor de dag kwam. Antwerp trok dan wel fel op zoek naar de opener, maar de rush van Dom op rechts en diens voorzet leverden niets op. Iboma mikte daarna naar de verste kruising, maar Van Langendonck rekte zich ver genoeg uit.

Ook Westerlo kwam toen even dreigen, maar de alom gevreesde Koffi ging onder de bal door. Bostock trapte de afvallende bal op een niet meteen klemvaste Van Langendonck. De Antwerpse honger bleek verre van gestild, want ook De Decker trok even op strooptocht. Zijn poging strandde echter en verdiende zeker beter. Mac Donald zag de beste kans - en vooral de haast niet te missen 0-1 - uit de eerste helft op de goed uitgekomen Brondeel belanden. En Westerlo? Het moet lang geleden zijn dat de Kempenaars eens niet de dominante ploeg waren.

Na de koffie stormde MacDonald op zijn eigengereide wijze op Brondeel af, legde af op Koffi, maar die schoot onbesuisd over. Antwerp was dan dichter bij de verdiende voorsprong, maar Dom ving te weinig aan met de lage voorzet van Vansteenkiste. Toen te lang relatieve windstilte en zoeken maar haast geen echte kansen meer voor Antwerp en Westerlo. Hasselbaink bracht toen Güvenç voor Dom, want de Nederlander wilde die andere Nederlander nog wel graag een hak zetten.

Koffi - voor een keer erg zwak op de Bosuil, en dus niet zoals in zijn 'hoogdagen' bij Boussu Dour - trapte voor Westerlo al te doorzichtig op Brondeel. Eupen stond op dat moment thuis tegen Lommel al 3-1 voor, zodat Westerlo de buit zeker nog niet binnen zag. Integendeel, want toen moest Güvenç niet voor het eerst dit seizoen zijn duivels nog eens ontbinden. De kleine Turk van Antwerp haalde van op een meter of dertig weergaloos uit: 1-0, en Van Langendonck geen verhaal. Tano zorgde voor dansende taferelen door de 2-0-zekerheid voorbij de Westelse goalie te knallen. Koffi kopte de eerredder nog over, maar dat werd een zoveelste voetnoot bij Westerlo.

STDR

Foto Gmax

MEER OVER RAFC - Royal Antwerp FC

Meer voetbalnieuws