Nieuwe brug van Viersel wordt zondag ingevaren

De nieuwe stalen boogbrug van Viersel die de afgelopen maanden gemonteerd werd in Beverdonk (Grobbendonk), wordt op zondag 16 maart met een ponton ingevaren.

Vanaf zaterdag om 22u wordt het Albertkanaal 24 uur afgesloten voor het scheepvaartverkeer. De nieuwe brug wordt zondag om 5u in Grobbendonk via rijdende karretjes met wieltjes op een ponton gereden, om rond 9u traag richting Viersel te varen. Daar wordt ze rond het middaguur op de landhoofden geplaatst.

Met een lengte van 120 meter en een hoogte van 9 meter beloven het spectaculaire beelden te worden. Kijklustigen mogen alles veilig gadeslaan vanop het jaagpad richting Antwerpen.

"Mensen zullen niet onder de brug mogen lopen en het jaagpad blijft voor een stuk afgesloten", zegt Paula Palmans van nv De Scheepvaart. De nieuwe brug is van hetzelfde type als de kanaalbrug van Oelegem. Als alles naar wens verloopt, moet ze voor het bouwverlof opengaan. In september werd de oude brug afgebroken.

Sindsdien is het omrijden geblazen. Om het Albertkanaal over zijn volle lengte bevaarbaar te maken voor vierlaagscontainervaart, moeten alle knelpunten worden weggewerkt.

De brug krijgt twee rijstroken, een dubbelrichtingsfietspad aan de oostelijke zijde en een voetpad langs de andere kant. De fietshellingen worden minder steil dan de vorige.

De plaatsing van de kanaalbrug van Oelegem lokte in augustus 2013 veel volk. De toeschouwers hadden daar wel een goed uitzicht vanop de oude brug.

KMa

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio