Groen wil "breekijzer" voor sociaal en duurzaam beleid zijn

Groen wil het breekijzer zijn om "belegen en ongeïnspireerde" beleid van de traditionele partijen open te breken. Met de aanpak van de wachtlijsten, schone en betaalbare energie, werk en belastingen schuiven de Vlaamse groenen vier fronten naar voren waarop de traditionele partijen tekort zijn geschoten en waarmee Groen de komende weken en maanden op campagne trekt. Dat stelde partijvoorzitter Wouter Van Besien zaterdag tijdens een partijbijeenkomst in Leuven.

Zowat 400 kandidaten en militanten van de Vlaamse groenen zakten zaterdag naar concertzaal Het Depot in Leuven af voor hun campagnestartdag. En het enthousiasme binnen de groene troepen is groot, stelde voorzitter Van Besien naar eigen zeggen vast. "Als het van het enthousiasme afhangt, worden we de grootste partij van Vlaanderen en Brussel", klonk het.

Groen zit momenteel zowel in Vlaanderen als federaal in de oppositie. Als het van Open Vld, CD&V en sp.a afhangt, blijft dat volgens Van Besien de komende vijf jaar ook zo. "Uit alles blijkt dat de drie traditionele machtspartijen van christendemocraten, liberalen en socialisten er van dromen om samen een regering te vormen", aldus Van Besien. "De klassieke tripartite staat in de steigers".

De Groen-voorzitter waarschuwt evenwel dat een klassieke tripartite niet rood, blauw en oranje kleurt, maar "grijs en grauw". "Een klassieke tripartite in verder blijven aanmodderen en de ongelijkheid en onduurzaamheid verder laten groeien", ging Van Besien voort. De klassieke partijen hebben volgens hem hun kans verkeken om oplossingen uit te werken. "Het is tijd voor een groene shot adrenaline".

Die groengekleurde injectie wil de partij toedienen op vier grote beleidsprioriteiten die ze de komende campagne naar voren schuift. Het gaat daarbij om de zorg en de aanpak van de wachtlijsten, de keuze voor hernieuwbare en betaalbare energie, meer en beter werk en een eerlijk loon en tot slot de verschuiving van de lasten op arbeid voor de lage en middeninkomens naar milieuvervuiling en de grootste vermogens.

Foto Belga

Nu in het nieuws