Oekraïens parlement ontbindt parlement Krim

Een dag voor het omstreden referendum op de Krim over de aansluiting van het schiereiland bij Rusland heeft het Oekraïense parlement het parlement van de Krim ontbonden. Het gaat om een symbolische protestactie tegen de volksraadpleging. Sinds de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj afgezet is, erkent het parlement op de Krim de interimregering niet.

tmas

In de Rada (foto), het Oekraïense parlement, stemden 278 van de 450 parlementsleden voor de ontbinding van het parlement in Simferopol. Eerder had interim-president Alexander Turtsjinov, die tevens parlementsvoorzitter is, de beslissingen van het Krim-parlement onontvankelijk verklaard.

De inwoners van de Krim moeten zondag antwoorden op de vraag of ze de Krim als onderdeel van Rusland zien, of dat de grondwet van de Republiek van de Krim uit 1992 hersteld moet worden en dus de status van het schiereiland als onderdeel van Oekraïne bevestigd wordt. Eerder verklaarde het pro-Russische parlement op de Krim het schiereiland formeel onafhankelijk van Oekraïne.

Belga, Foto AFP