"Referendum Krim is schending van de mensenrechten"

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) noemt het referendum van komende zondag op het Oekraïense schiereiland Krim een schending van de mensenrechten, vanwege de druk die wordt uitgeoefend op de inwoners en de aanvallen tegen activisten en journalisten. De Verenigde Naties hadden vrijdag al met onmiddellijke ingang een missie opgericht, die volgende week start met een onderzoek naar de schendingen van de mensenrechten in Oekraïne.

Paramilitaire eenheden en zelfverklaarde verdedigingstroepen zouden tegenstanders van het referendum en reporters aanvallen en ontvoeren, aldus HRW. De ngo roept de autoriteiten van de Krim dan ook op "de toestand van wetteloosheid" te beëindigen, de mannen in uniform, die volgens HRW volledig vrijspel krijgen, te ontwapenen en de verantwoordelijken voor de misdaden te straffen.

Oekraïne, de Europese Unie en de Verenigde Staten bestempelen het referendum van zondag eveneens als illegaal. Experts van de Raad van Europa menen bovendien dat noch de grondwet van de Krim, noch die van Oekraïne een referendum over een afsplitsing toelaat en dat de manier van stemmen niet volgens de democratische standaarden verloopt.

Rusland haalt dan weer de nationale veiligheid aan om de aanhechting van het schiereiland, waarover de Krimbewoners zondag stemmen, te rechtvaardigen.

In de Russische hoofdstad Moskou zijn zaterdagmiddag zowat 50.000 manifestanten op straat gekomen tegen de "bezetting van de Krim", zo meldt persbureau AFP. De protestmars is een initiatief van verschillende oppositiepartijen. Op hetzelfde moment kwamen volgens de politie 15.000 aanhangers van de nationalisten samen in de buurt van het Kremlin, om hun steun voor het beleid van president Poetin te betuigen.

Belga, Foto EPA

Nu in het nieuws