1/6

Pakkende stilte voor Hodei aan Brouwersvliet

De familie en een vijftigtal vrienden van Hodei Egiluz Díaz hebben zaterdag in de Antwerpse binnenstad affiches opgehangen en uitgedeeld. Ze willen daarmee de vermissing van de Baskische jongeman weer onder de aandacht brengen.

's Avonds was er een emotioneel herdenkingsmoment aan de Brouwersvliet, waar Hodei voor het laatst gezien werd. Het bleef bijna een half uur stil. Er werden kaarsen aangestoken en sommigen konden hun tranen niet bedwingen.

Brief

De ouders, de burgemeester van Galdakao (de thuisstad van Hodei) en een vijftigtal vrienden kwamen zaterdagmiddag samen aan 't Schoon Verdiep. Daar werden ze ontvangen door Joeri Dillen van het kabinet van burgemeester Bart De Wever. Er werd een emotionele brief van Koro, de moeder van Hodei, voorgelezen.

Koro richtte zich daarin tot alle moeders en probeerde te verwoorden hoe het voelt om iedere ochtend op te staan zonder te weten waar je kind is. Om de hele dag te piekeren over hoe het met hem is, of hij pijn of koud heeft. Ze riep daarom iedereen op om nog eens naar de foto van haar zoon te kijken. Ook Freya Piryns en Willem-Frederik Schiltz (Open Vld) waren aanwezig.

Ultieme vraag

Terwijl ze flyers uitdeelden en affiches ophingen met zijn foto, hadden de ouders van Hodei een gesprek met de speurders van de federale en lokale politie die met het onderzoek bezig zijn. "Dat gesprek duurde zowat anderhalf uur en ze toonden zich na afloop tevreden met de manier waarop ze onthaald en geïnformeerd werden. De speurders deden hun best om de vragen van de ouders te beantwoorden, maar het antwoord op de ultieme vraag, namelijk waar hun zoon is, konden ze natuurlijk niet geven", zegt Dirk Depover van Child Focus.

Zondagochtend vertrekt de groep naar Brussel, waar ze van het Europees Parlement naar de Grote Markt zullen wandelen.

150 dagen

De 23-jarige Hodei verdween in de nacht van 18 op 19 oktober 2013 aan de Brouwersvliet. 150 dagen later ontbreekt nog steeds elk spoor. Hij werd er beroofd van zijn portefeuille, maar de verdachten van die overval ontkennen iedere betrokkenheid bij zijn verdwijning. Zoektochten in onder meer het Bonapartedok leverden niets op.

Wie zich ook maar iets herinnert van de nacht van 18 op 19 oktober dat het onderzoek vooruit kan helpen, wordt gevraagd om contact op te nemen met de politie of Child Focus. Die oproep naar getuigen werd zaterdag op de Groenplaats verder verspreid.

JaTi / Belga

Foto's JaTi / SVDE

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio